Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pagáče se škvarkovou pomazánkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11046 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 395 g
Tuky 968 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý předkrm nebo chuťovka k pivu! Šéfkuchař Petr Heneš vám jejich přípravu ukáže pěkně krok za krokem.

Suroviny

Na škvarkovou pomazánku
vepřové sádlo 600 g
syrové, nejlépe hřbetní
česnek 1 stroužek
oloupaný
tymián 3 snítky
lístky odrhnuté
hořčice plnotučná 1 PL
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
Na pagáče
mléko 250 ml
vlažné
1/2 kostky
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
malé, uvařené ve slupce
změklé
sůl
na dochucení
rozmixované nebo částečně rozmixované se sádlem (podle chuti, někdo má rád kousky škvarků, jiný jemnou strukturu)
vepřové sádlo 5 PL
sezamová semínka
na posypání
na posypání
sůl
na posypání
Na ozdobení
jedlé květy
viz Něco navíc, nemusí být
sůl
hrubozrnná
majoránka (čerstvá)
na tenké plátky

Postup

1
  • NA POMAZÁNKU: Ze syrového sádla vyškvařte škvarky: na malé kostičky nakrájené sádlo dejte do rendlíku se silným dnem a při střední teplotě za občasného zamíchání škvařte.
  • Pokračujte, dokud nebudou škvarky krásně zlatavé a sádlo dokonale rozpuštěné. Potom škvarky vylovte a sádlo slijte do misky.

švarečky na pomazánku

2
  • Vraťte škvarky zpět na pánev a pro lepší barvu je lehce zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak smíchejte se slitým sádlem a směs rozdělte na poloviny. 
  • Polovinu rozmixujte a během mixování přidejte česnek a tymiánové lístky. Druhou polovinu smíchejte s první rozmixovanou, přidejte hořčici, osolte a opepřete podle chuti. Dejte do lednice asi na hodinu vychladnout.

příprava škvarkové pomazánky

3
  • NA PAGÁČE: Mouku vsypte do mísy, přilijte asi třetinu mléka s cukrem, rozdrobte droždí, zakryjte a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. 
  • Přidejte vejce, najemno přistrouhejte oloupané brambory, přidejte změklé máslo, osolte podle chuti (cca 1–2 lžičky), dolijte zbytek mléka a propracujte rukama. „Nemusíte použít všechno mléko – výsledné těsto by mělo být soudržné, měkké a mírně lepivé,“ radí Linda Heneš. 

příprava pagáčů

4
  • Těsto rozválejte asi na centimetrový plát, rovnoměrně ho potřete rozmixovanými škvarky. Na čtyřikrát pře- ložte jako papír, dejte do mísy, zakryjte a nechte 20 minut kynout na teplém místě. Troubu předehřejte na 180°C.
  • Potom těsto opět rozválejte, přeložte a nechte kynout – postup opakujte ješ- tě jednou (celkem 3x po 20 minutách kynutí). Pak rozválejte na centimetrový plát a vykrajujte kolečka. Potřete vajíčkem, posypte sezamem, kmínem či solí podle chuti a pečte dozlatova 15–20 minut. 

těsto na pagáče

NĚCO NAVÍC
Směs jedlých květů na dekorování jídel můžete koupit už hotovou například v Makru, ale můžete si také připravit vlastní – návody na pěstování i divoký sběr najdete na www.kytkykjidlu.cz

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč