Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy zajistit dokonale hebké, nadýchané těsto? Ano! A my vám je prozradíme.
19. 5. 2017

Pravidlo číslo 1 – Prosátá mouka

Prvním tipem, který moc dobře znaly už naše babičky, je pravidlo dobře prosáté mouky! Ta by měla být hladká nebo polohrubá. Pouze důkladným prosátím mouky přes jemné síto předejdete hrudkám v těstu. Pokud se ale i tak vytvoří, stejným postupem (tedy prosátím, nebo spíše prolitím těsta skrz síto) se jich také rychle zbavíte.

Pravidlo číslo 2 – Odležení těsta

Po vypracování základního těsta na palačinky, přikryjte nádobu s těstem potravinářskou fólií a nechte odležet zhruba 30 minut, ale klidně i přes noc. Odpočinutí je důležité zejména proto, aby se v těstu aktivoval lepek. Pokud se vám poté bude zdát, že je třeba do těsta přidat mléko, nebo naopak mouku, udělejte to. I osvědčený recept se může mírně lišit, pokud použijete například jinou značku mouky než obvykle. Těsto před nalitím do pánve nezapomínejte pokaždé promíchat. Mouka má tendence se usazovat na dně.

Základní recept na palačinky

Snadno a rychle. Dobrota, která nabízí spousty obměn.

Těsto můžete připravovat ručně metlou (prošlehejte nejdříve vejce, mléko a máslo, potom po částech prosátou mouku) a nebo v robotu či s pomocí tyčového mixéru. Vše rozmixujte do hladka.

Tip redakce: Naše kulinární redaktorky přidávají do těsta vždy špetku soli. Editorka Jana Zbyňková ale radí, že pokud chcete jemné průhledné palačinky, stačí použít hladkou mouku. Na sladké náplně se zase hodí použít mouku polohrubou, ze které osmažíte dokonalé palačinky s křupavým povrchem.

Tyhle palačinky milujeme, musíte je vyzkoušet!

Palačinky a lívance

Kdo by nemiloval palačinky a lívance? K snídani, svačině i k večeři či jako nejsladší dezert pod sluncem... S tou...

Pravidlo číslo 3 – Správná pánev

Palačinky se nejlépe připravují, ale i obrací a vyklápí ze speciální palačinkové pánve, která má nepřilnavý povrch. Ať už patříte mezi milovníky palačinek nebo máte rádi různé kuchyňské vychytávky, rozhodně se vyplatí do takové pánve investovat. Má totiž nízký okraj a rovnoměrně vede teplo, tudíž se s palačinkami lépe manipuluje, protože se opékají všude stejně. Také se díky tomu se lépe obracejí i vyhazují. Palačinkovou pánev většinou seženete v průměru 25 nebo 28 cm.

Pravidlo číslo 4 – Zákon první palačinky

První palačinka je většinou spíš testovací, než vzorový produkt. Mějte na paměti, že první kousek slouží k tomu, aby se vyzkoušelo, zda je pánev rozehřátá na dostatečnou teplotu, a jestli nedáváte příliš těsta a dostatečné množství tuku. Jeho množství můžete regulovat například použitím mašlovačky, nebo ubrouskem namočeným v oleji.

Pravidlo číslo 5 – Papírové ubrousky v pozoru

Ačkoliv si naše babičky z mastných palačinek nic nedělaly, mnozí lidé preferují jejich nemastnou verzi. Proto se raději zeptejte, anebo po osmažení z palačinek odsajte přebytečný tuk pomocí papírové kuchyňské utěrky. Jestliže tukem pánev jen potřete, ubrousků nebude potřeba.

Když vám palačinky zbydou, redaktorka Darina Sieglová přidává tip na závěr: „Pokud všechny palačinky nesníte, proložte je pečícím papírem a zamrazte v mrazáku.“

Tip redakce: Palačinky netradičně naslano!

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

Ač se to nezdá, bonusem tohohle Itálií inspirovaného receptu je, že je bezlepkový.

Související

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
3 nápady s palačinkami

3 nápady s palačinkami

Namazat, srolovat, sníst – zkuste to tentokrát jinak a připravte si palačinkový dort, kornoutky nebo balíčky.

Steakový slovníček aneb Jaké maso je nejlepší na gril?

Naučte se číst v názvech steaků a připravte rodině a přátelům úžasný gurmánský zážitek v podobě domácí grilovačky.

Přidat komentář