Vařit ekologicky je snadné – stačí několik drobných změn s velkým výsledkem!
1. NAKUPUJTE ČASTĚJI – A V OKOLÍ
Vyhnete se tak každotýdennímu velkému nákupu v supermarketu, na který musíte jet autem. Vyrazte na tržiště, kde seženete čerstvou zeleninu, navíc levnější než supermarketech.
2. JEZTE SEZONNĚ
Zbytečně mnoho potravin, které jíme, pochází z dovozu, a potravinové míle přispívají ke zvýšení emisí uhlíku. Nejekologičtější potraviny jsou ty sezonní od českých biozemědělců. Zkuste si najít nejbližší farmu.
3. ZAPOMEŇTE NA IGELIT
Pořiďte si nákupní tašku, kterou můžete používat opakovaně. Obaly tvoří celou třetinu odpadu, který opouští naše domácnosti, a šestinu celkové ceny při nákupu jídla! Další důvod, proč kupovat co nejvíc potravin nebalených.
4. SÁZEJTE, SKLÍZEJTE A SBÍREJTE
Stačí truhlík na okně nebo pár květináčů, a máte vlastní zdroj bylinek, který dobře vypadá, a navíc šetří vaši kapsu – bylinky v supermarketech jsou předražené. Podobně můžete pěstovat listový salát, rukolu a rajčata. A nezapomínejte ani na dary přírody: ve správný čas vyrazte na bezové květy, borůvky, maliny… Lesy a louky je navíc umějí vypěstovat bez pesticidů.
5. VAŘTE INTELIGENTNĚ
Hrnce důsledně přikrývejte pokličkami (ušetříte až třetinu energie) a nedávejte malé pánve na velké hořáky. Vodu na zeleninu či těstoviny předvařte v konvici – spotřebuje o polovinu méně energie než hrnec! Tlakový hrnec ušetří čas a uchovává hodnotné látky.
Dalších pět způsobů, jak se stát zelenějším kuchařem, si na www.apetitonline.cz přečtěte ve čtvrtek.