Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte se krájet cibuli jako michelinský kuchař! Bez pláče zvládnete i drobné kostičky nebo jemná kolečka

Krájení cinbule
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Cibule patří mezí základní suroviny, bez kterých se spousta pokrmu neobjede. Její správné krájení, tedy rychlé a přesné, je um, který musí ovládat každý kuchař. Ať ten michelinský či domácí. Díky těmto technikám budete umět nakrájet i ty nejjemnější kostičky.

Stabilita a ostrá čepel

Krájecí prkénko si podložte mírně navlhčenými papírovými ubrousky nebo pod něj dejte utěrku. Prkénko na nich bude lépe držet a docílíte stability.

Lidé mívají někdy tendenci používat příliš malý nůž. To je ale chyba. Kuchyňský nůž zvolte větší. Bude se vám s ním mnohem lépe pracovat a předejdete zranění.

  • Nůž by měl být nabroušený, aby nůž cibulí krásně projel a nemačkal ji. Mačkáním se uvolňuje z cibule šťáva, kter způsobuje pálení očí. 
  • Tlak na nůž by měl vycházet z palce, ve kterém je více síly, nikoli z ukazováčku položeném na horní tupé straně čepel v křečovitém pokrčení. 

Loupání cibule

V prvním kroku odkrojte stopku cibule –⁠ suché zbytky listů. Odkrojením získáte rovnou plochu, na kterou můžete cibuli postavit a zabráníte jí ve viklání. Následně cibuli rozkrojte napůl. Nyní se bude cibule snadno dál loupat. 

  • Aby se cibule lépe krájela, neodkrajujte při loupání její kořínek. Ten drží během krájení jednotlivé vrstvy cibule pěkně pohromadě až do konce.
Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Na kostky a kostičky

Polovinu cibule položte rovnou plochou na krájecí desku. Nožem veďte řezy po směru kresby cibulových čar.

  • Začněte hned za kořínkem a veďte nůž podélně směrem ke stopce.
  • Když máte hotové podélné řezy, přicházejí na řadu kolmé řezy. Cibuli otočte o 90 stupňů a krájejte kolmo na předchozí řezy.
  • S kolmými řezy začněte u stopky a pokračujte jedním vedle druhého, až se dostanete ke kořínku.
  • Kořínek na závěr odstraňte. 

Krájení na proužky a měsíčky

Na proužky nebo měsíčky nakrájená cibule se skvěle hodí například do zeleninových salátů nebo na tlačenku či do burgeru. 

  • Na pracovní desku připravte půlku oloupané cibule. Směrem od stopky ke kořínku veďte jeden řez vedle druhého kolmo na linie. Získáte tenké plátky, které se rozpadnou na proužky.
  • Půlku oloupané cibule umístěte na prkénko a odřízněte kořínek. Tentokrát vás čeká krájení po cibulových liniích. Tak vzniknou půlměsíčky.

Kroužky či kolečka

Při přípravě cibulových kroužků nemusíte cibuli před krájením loupat (ale můžete). Stačí pak pouze z cibulových kroužků odstranit vrchní slupku a první vrstvu cibule.

  1. Ukrojte stopku a cibuli ponechte vcelku.
  2. Postavte ji na rovnou plochu a seřízněte ji mírně z boku.
  3. Postavte ji na seříznutou část –⁠ odkrojená plocha zajistí cibuli stabilitu.
  4. Nyní krájejte cibuli na tenké proužky kolmo na cibulové linie.

Cibule najemno

Pokud chcete nasekat cibuli opravdu na jemné kousky, budete potřebovat opravdu ostrý nůž. Najemno nakrájená cibule se hodí jako základ pro jemné omáčky, do tataráku nebo do pomazánek. Tímto způsobem krájí cibuli i michelinští kuchaři.

  1. Cibuli odkrojte stopku i kořínek, přepulte ji a oloupejte. Jednu polovinu ještě jednou přepulte. Teď lze cibuli rozebrat na lodičky (nebo listy).
  2. Vezměte dvě lodičky a odkrojte jim záď a příď. Otočte je palubou dolů a prstem je zmáčkněte tak, že budou skoro rovné. Vezměte si menší ostrý nůž a začněte svisle krájet velmi jemné proužky.
  3. Otočte je a podélně je nakrájejte na kostičky.
  • Tip: Přemístěte nakrájenou cibuli do uzavíratelné nádoby a přidejte citronovou šťávu a sůl. Takto naložená cibule bude mít druhý den příjemně nakyslou chuť a skvěle doplní třeba zeleninové saláty.

Jak u krájení neplakat?

Asi každý z vás zná to nepříjemné pálení očí při krájení cibule. Jak tomu předejít?

  • Namočení cibule do studené vody. Jedna z možností je vložit cibuli do studené vodní lázně. Stačí na pár minut.
  • Vložení cibule do ledničky nebo mrazáku. Pokud před krájením vložíte cibuli do lednice nebo mrazáku, krájení bude mnohem příjemnější. Silice se běžně vlivem tepla vznikajícího třením nože o cibuli uvolňují a způsobují pálení očí.
  • Zchlazení zabrání šíření silic a udrží vaše oči v suchu. Někdy se doporučuje dát nůž před krajením na chvíli do mrazáku.

Zdroje informací: BBC GoodFood, SimplyRecipes, Taste

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč