Kdo byl někdy v Thajsku, narazil na mango sticky rice. Naskytne-li se příležitost, určitě tento skvělý dezert ochutnejte. Mango se sladkou rýží patří k tomu nejjednoduššímu a nejlahodnějšímu, co si můžete v Asii dát.
Rýže s mangem sice pro někoho může být podivnou kombinací, ale rozhodně ne pro Thajce, kteří moc dobře vědí, co je dobré. A dokud mango sticky rice neochutnáte, tu pravou lahodu po thajsku nepoznáte.
Nádherně sladká, zralá a šťavnatá manga patří k nejoblíbenějšímu ovoci nejen v Thajsku. Místní obyvatelé mango rádi konzumují i s chilli a cukrem, avšak s lepkavou sladkou rýží dostává zcela jiný rozměr.
Tři ingredience, které si podmanily svět
Khao Niaw Mamuang neboli mango sticky rice, česky lepivá rýže s mangem, představuje kombinaci tradičních thajských ingrediencí - rýže, kokosového mléka a manga. Dezert se ale rozšířil i do okolních zemí, například do Kambodži, Vietnamu či Laosu.
- Lepivá rýže (sticky rice), původem ze severního Thajska, se tvaruje do malých kuliček, které jsou určené k okamžité konzumaci.
- Od ostatních známých druhů rýže liší zejména tím, že obsahuje velké množství škrobu.
- Thajci také používají při její přípravě speciální postup přípravy. Ze všeho nejdříve ji namočí na čtyři hodiny do vody, pak přendají do bambusového koše a nad parou ji uvaří. Tak je rýže co nejlepivější a lze z ní snadno vytvarovat kuličky.
Mango sticky rice si ovšem můžete připravit i sami doma:
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek thajské nebo vietnamské lepkavé rýže
- 1 zralé a měkké mango
- 200 ml kokosového mléka
- 50 g palmového nebo kokosového cukru
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sezamových semínek
Jak na to?
- Rýži uvařte v rýžovaru podle návodu nebo ji nechte čtyři hodiny namočenou a poté sceďte a uvařte v páře, nejlépe v sítku nad vroucí vodou. Vařte třicet minut pod pokličkou.
- Mezitím do hrnce vlijte kokosové mléko a přidejte cukr a sůl. Jakmile bude směs homogenní, třetinu odlijte stranou.
- Smíchejte kukuřičný škrob s hrnkem vody a vlijte ho do uvařeného kokosového mléka. Vzniklou omáčku přiveďte k varu a vařte pět minut.
- Mango si rozkrájejte na tenké plátky nebo na kostky.
- Nakonec do uvařené rýže přimíchejte zahuštěnou kokosovou omáčku, vyčkejte pár minut, než se rýže nasákne, obložte ji mangem a ještě přelijte kokosovým mlékem, které jste si odlili stranou.
- Posypejte sezamovým semínkem a je hotovo.
Tip: Vyzkoušejte levnější verzi lepkavé rýže s banánem!
Zdroj info: BBC Good Food, Epicurious