Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé rodinné recepty, které zvládnete ve dvou až třech krocích

Rychlé rodinné recepty, které zvládnete ve dvou až třech krocích
ZDROJ: Apetit

V horkých letních dnech chce jen málokdo trávit dlouhé chvíle v kuchyni. Proto jsme pro vás připravili malý letní speciál s recepty, které mají v postupu nanejvýš tři kroky.

Co se vyplatí mít po ruce?

Abyste čas strávený v kuchyni urychlili, vyplatí se mít v zásobě potraviny, které nevyžadují dlouhou přípravu.

  • Konzervy – není důvod se bránit kupovaným konzervám a zavařeninám, nebo si v sezóně přichystat vlastní. Jde o plodiny zpracované v sezóně, tedy v době své zralosti. Fazole, cizrnu, hrášek i kukuřici oceníte při přípravě salátů a rychlých mexických specialit, vepřové ve vlastní šťávě si můžete jen namazat na krajíc chleba a posypat cibulkou.

[[nid:39313]]

  • Pomazánkyvajíčková, ředkvičková, tuňáková nebo hummus jsou rychlovky na zahnání hladu, také jimi sendvičům dodáte sytící prvek.
  • Pečivochleby, chlebové placky, rohlíky i hamburgerové žemle se stanou nepostradatelným parťákem pro rychlé letní večeře. Navíc je můžete opéct, přidat na gril nebo zapéct v toustovači.
  • Rýže – je snadno stravitelná. Když ji v létě vaříte, vyplatí se jí připravit víc. Zbytek uchovejte v lednici a zpracujte další den do některých z rýžových receptů.

  • Těstoviny a gnocchi – jejich příprava zabere jen pár minut a jsou nejen skvělou přílohou, ale také součástí zapečených pochoutek z jednoho hrnce.
  • Pesto  – je rychlý a účinný způsob, jak zachovat chuť, vůni a barvu čerstvých bylinek.  Využijete ho při namazání na pečivo, ochucení grilovaného masa a smícháním s vařenými těstovinami získáte svěží a chutné jídlo.

Tacos, burritos, tortilly

Mexická kuchyně je plná barev, chutí a také se vyznačuje svou rychlou přípravou pokrmů.

  • Kombinací masových směsí, konzervovaných fazolí, zeleniny, studených omáček a tortily vykouzlíte neodolatelný oběd nebo večeři.
  • Tacos je skvělou volbou pro chvíle s přáteli, kdy si každý může podle svých preferencích připravit svou vlastní „lodičku“. Podobně individuálně můžete plnit i tortilly, které mají tu výhodu, že se do nich hodí i šunka, sýr, zelenina i míchaná vajíčka.

Těstoviny s pestem

Jsou připravené za několik minut. Stačí smíchat vařené těstoviny s připraveným pestem a jde se jíst.

  • Vylepšete je sušenými rajčaty, hobliny parmazánu, opečenou šunkou, chlebovými krutóny nebo přepůlenými cherry rajčaty a hrstí bylinek.
  • Podobně jako těstoviny můžete použít i bramborové gnocchi, které můžete koupit hotové.

Sendviče a burgery

Plátky chleba, rozkrojenou bagetu nebo hamburgerovou housku si můžete připravit jak ve verzi pro milovníky masa, tak i vegetariánské.

  • Do sendvičů a burgerů využijete zbytky pečeného nebo grilovaného masa, konzervu tuňáka, opečené žampionové klobouky i klasiku šunku a sýr.
  • Skvělou volbou jsou také masové i zeleninové karbanátky, plátek sekané nebo kuřecí stripsy.
  • K namazání se hodí pomazánkypesto nebo tvaroh s bylinkami. 
  • Určitě přidejte dostatek sezónní zeleniny i oblíbené omáčky a dipy.

Zapečená jídla z jednoho pekáčku

V tomto případě je příprava superrychlá. Ať už zapékáte těstoviny, noky, cukety, brambory nebo maso, nejdéle na tom trvá jen samotné pečení.

  • Skvělou letní bezpracnou večeří i obedem je například tažín! Zužitkujete do něj zeleninu i maso a vše potřebné zařídí práce trouby nebo remosky.

Slané koláče z listového těsta

  • Slané koláče mají tu výhodu, že se během jejich přípravy nemusíte striktně držet postupu. Navíc jsou velmi chutné jak teplé, tak i studené.
  • Pro další úsporu času zvolte kupované listové těsto, které je již vyválené na tenký plát.
  • Náplně zvolte podle některých z našich receptů, nebo ji připravte na způsob italské pizzy.

Saláty

Naprostou klasikou a sázkou na jistotu jsou během horkých letních dnů saláty.

  • Pestrá kombinace zeleniny a lehká zálivka, přijdou k chuti ve chvíli, kdy se nám nic nechce.
  • Přidat můžete těstoviny, rýži, bulgur, uvařené nebo konzervované luštěniny, rybu, osmažené kuřecí maso, krutóny, opražená samínka, bylinky aj.

Zdroje informací: časopis Apetit, Eating Well

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova