Rychlé rodinné recepty, které zvládnete ve dvou až třech krocích
V horkých letních dnech chce jen málokdo trávit dlouhé chvíle v kuchyni. Proto jsme pro vás připravili malý letní speciál s recepty, které mají v postupu nanejvýš tři kroky.
Co se vyplatí mít po ruce?
Abyste čas strávený v kuchyni urychlili, vyplatí se mít v zásobě potraviny, které nevyžadují dlouhou přípravu.
-
Konzervy – není důvod se bránit kupovaným konzervám a zavařeninám, nebo si v sezóně přichystat vlastní. Jde o plodiny zpracované v sezóně, tedy v době své zralosti. Fazole, cizrnu, hrášek i kukuřici oceníte při přípravě salátů a rychlých mexických specialit, vepřové ve vlastní šťávě si můžete jen namazat na krajíc chleba a posypat cibulkou.
[[nid:39313]]
- Pomazánky – vajíčková, ředkvičková, tuňáková nebo hummus jsou rychlovky na zahnání hladu, také jimi sendvičům dodáte sytící prvek.
- Pečivo – chleby, chlebové placky, rohlíky i hamburgerové žemle se stanou nepostradatelným parťákem pro rychlé letní večeře. Navíc je můžete opéct, přidat na gril nebo zapéct v toustovači.
- Rýže – je snadno stravitelná. Když ji v létě vaříte, vyplatí se jí připravit víc. Zbytek uchovejte v lednici a zpracujte další den do některých z rýžových receptů.
- Těstoviny a gnocchi – jejich příprava zabere jen pár minut a jsou nejen skvělou přílohou, ale také součástí zapečených pochoutek z jednoho hrnce.
- Pesto – je rychlý a účinný způsob, jak zachovat chuť, vůni a barvu čerstvých bylinek. Využijete ho při namazání na pečivo, ochucení grilovaného masa a smícháním s vařenými těstovinami získáte svěží a chutné jídlo.
Tacos, burritos, tortilly
Mexická kuchyně je plná barev, chutí a také se vyznačuje svou rychlou přípravou pokrmů.
- Kombinací masových směsí, konzervovaných fazolí, zeleniny, studených omáček a tortily vykouzlíte neodolatelný oběd nebo večeři.
- Tacos je skvělou volbou pro chvíle s přáteli, kdy si každý může podle svých preferencích připravit svou vlastní „lodičku“. Podobně individuálně můžete plnit i tortilly, které mají tu výhodu, že se do nich hodí i šunka, sýr, zelenina i míchaná vajíčka.
Těstoviny s pestem
Jsou připravené za několik minut. Stačí smíchat vařené těstoviny s připraveným pestem a jde se jíst.
- Vylepšete je sušenými rajčaty, hobliny parmazánu, opečenou šunkou, chlebovými krutóny nebo přepůlenými cherry rajčaty a hrstí bylinek.
- Podobně jako těstoviny můžete použít i bramborové gnocchi, které můžete koupit hotové.
Sendviče a burgery
Plátky chleba, rozkrojenou bagetu nebo hamburgerovou housku si můžete připravit jak ve verzi pro milovníky masa, tak i vegetariánské.
- Do sendvičů a burgerů využijete zbytky pečeného nebo grilovaného masa, konzervu tuňáka, opečené žampionové klobouky i klasiku šunku a sýr.
- Skvělou volbou jsou také masové i zeleninové karbanátky, plátek sekané nebo kuřecí stripsy.
- K namazání se hodí pomazánky, pesto nebo tvaroh s bylinkami.
- Určitě přidejte dostatek sezónní zeleniny i oblíbené omáčky a dipy.
Zapečená jídla z jednoho pekáčku
V tomto případě je příprava superrychlá. Ať už zapékáte těstoviny, noky, cukety, brambory nebo maso, nejdéle na tom trvá jen samotné pečení.
- Skvělou letní bezpracnou večeří i obedem je například tažín! Zužitkujete do něj zeleninu i maso a vše potřebné zařídí práce trouby nebo remosky.
Slané koláče z listového těsta
- Slané koláče mají tu výhodu, že se během jejich přípravy nemusíte striktně držet postupu. Navíc jsou velmi chutné jak teplé, tak i studené.
- Pro další úsporu času zvolte kupované listové těsto, které je již vyválené na tenký plát.
- Náplně zvolte podle některých z našich receptů, nebo ji připravte na způsob italské pizzy.
Saláty
Naprostou klasikou a sázkou na jistotu jsou během horkých letních dnů saláty.
- Pestrá kombinace zeleniny a lehká zálivka, přijdou k chuti ve chvíli, kdy se nám nic nechce.
- Přidat můžete těstoviny, rýži, bulgur, uvařené nebo konzervované luštěniny, rybu, osmažené kuřecí maso, krutóny, opražená samínka, bylinky aj.
Zdroje informací: časopis Apetit, Eating Well