Netradiční večeře nebo vydatná svačina
Suroviny
1 Do mísy dejte mleté maso, quinou, harissu, rozinky a česnek, osolte a dobře promíchejte. Vlhkýma rukama ze směsi vytva- rujte 4–6 burgerů (podle velikosti, jakou máte rádi, či podle počtu strávníků).
2 V pánvi rozehřejte olej a opékejte burgery 4–5 minut po kaž- dé straně nebo dokud nebudou propečené.
3 Spodní půlky kaiserek potřete tzatziki a harissou. Obložte je burgery a špenátovými lístky, pokapejte (pokud chcete) ještě harissou, přiklopte druhou půlkou housky a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC Na domácí tzatziki oloupejte a nahrubo nastrouhejte menší salátovou okurku. Vložte do utěrky a vyždímejte. Vymačkanou okurku smíchejte se 150 g řeckého jogurtu, 1 stroužkem drceného česneku a 1 lžící nasekaného kopru. Osolte a opepřete a dochuťte 1/2 lžíce citronové šťávy.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
Quinou běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou, obsahují totiž hořké saponiny. Do rendlíku nalijte 375 ml vody a namočte v ní 200 g propláchnuté quinoy. Nechte 15 minut stát. Postavte rendlík na oheň a přiveďte k varu. Ztlumte, přiklopte a vařte 15 minut či až se všechna voda vstřebá. (Červená a černá quinoa se vaří o něco déle.)
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 5x zdravá quinoa(5 receptů)
- Quinoa známá neznámá: 14 ověřených receptů(14 receptů)
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů)