Burger s quinoou & tzatziki

Burger s quinoou & tzatziki

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1683 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 134 g
Tuky 73 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netradiční večeře nebo vydatná svačina

Související recepty

Suroviny

jehněčí maso 400 g
mleté
quinoa 190 g
1 PL
chilli pasta harrissa
rozinky 1 PL
drobné
česnek 1 stroužek
drcený
sůl mořská
olivový olej 1 PL
4 ks
kaiserky přepůlené a opečené
tzatziky
hrst
mladý baby špenát

1 Do mísy dejte mleté maso, quinou, harissu, rozinky a česnek, osolte a dobře promíchejte. Vlhkýma rukama ze směsi vytva- rujte 4–6 burgerů (podle velikosti, jakou máte rádi, či podle počtu strávníků).

V pánvi rozehřejte olej a opékejte burgery 4–5 minut po kaž- dé straně nebo dokud nebudou propečené.

3 Spodní půlky kaiserek potřete tzatziki a harissou. Obložte je burgery a špenátovými lístky, pokapejte (pokud chcete) ještě harissou, přiklopte druhou půlkou housky a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC Na domácí tzatziki oloupejte a nahrubo nastrouhejte menší salátovou okurku. Vložte do utěrky a vyždímejte. Vymačkanou okurku smíchejte se 150 g řeckého jogurtu, 1 stroužkem drceného česneku a 1 lžící nasekaného kopru. Osolte a opepřete a dochuťte 1/2 lžíce citronové šťávy.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Quinou běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou, obsahují totiž hořké saponiny. Do rendlíku nalijte 375 ml vody a namočte v ní 200 g propláchnuté quinoy. Nechte 15 minut stát. Postavte rendlík na oheň a přiveďte k varu. Ztlumte, přiklopte a vařte 15 minut či až se všechna voda vstřebá. (Červená a černá quinoa se vaří o něco déle.)

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit