
Burger s quinoou & tzatziki
Netradiční večeře nebo vydatná svačina
Ingredience
- 400 g mletého jehněčího (nebo hovězího) masa
- 190 g uvařené quinoy (viz Vyplatí se vědět)
- 1 lžíce chilli pasty harissa + další na dokončení a k podávání
- 1–2 lžíce drobných rozinek (nemusejí být)
- 1 stroužek česneku, drcený
- mořská sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- 4–6 kaiserek, přepůlených a opečených na řezu
- tzatziki (kupované nebo domácí, viz Něco navíc)
- velká hrst mladého (baby) špenátu na dokončení
Příprava jídla
1 Do mísy dejte mleté maso, quinou, harissu, rozinky a česnek, osolte a dobře promíchejte. Vlhkýma rukama ze směsi vytva- rujte 4–6 burgerů (podle velikosti, jakou máte rádi, či podle počtu strávníků).
2 V pánvi rozehřejte olej a opékejte burgery 4–5 minut po kaž- dé straně nebo dokud nebudou propečené.
3 Spodní půlky kaiserek potřete tzatziki a harissou. Obložte je burgery a špenátovými lístky, pokapejte (pokud chcete) ještě harissou, přiklopte druhou půlkou housky a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC Na domácí tzatziki oloupejte a nahrubo nastrouhejte menší salátovou okurku. Vložte do utěrky a vyždímejte. Vymačkanou okurku smíchejte se 150 g řeckého jogurtu, 1 stroužkem drceného česneku a 1 lžící nasekaného kopru. Osolte a opepřete a dochuťte 1/2 lžíce citronové šťávy.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
Quinou běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou, obsahují totiž hořké saponiny. Do rendlíku nalijte 375 ml vody a namočte v ní 200 g propláchnuté quinoy. Nechte 15 minut stát. Postavte rendlík na oheň a přiveďte k varu. Ztlumte, přiklopte a vařte 15 minut či až se všechna voda vstřebá. (Červená a černá quinoa se vaří o něco déle.)
Přidat komentář