Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní bramborové těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 29
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2120 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 349 g
Tuky 45 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky, šišky, placičky, ovocné knedlíky, ale i dezerty a sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná. Pusťte se do něj s námi! Naučíme vás základní bramborové těsto a přidáme hned 4 sladké nápady, jak ho využít (viz Související recepty).

Suroviny

větší, moučné (varný typ C), den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
sůl
krupička dětská 100 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
+ na vál
škrob 2 PL
bramborový

Postup

1

Vařené vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do velké mísy mačkadlem na brambory.

2

Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob.

3

Zpracovávejte vařečkou, až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – vždy záleží na bramborách.

Tipy pro skvělý výsledek

BRAMBORY Měly by být moučnaté (varný typ C). Ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Do těsta můžete zpracovat i napohled ne právě nejhezčí hlízy. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, má jinou savost a škrobnatost, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta.

MOUKA Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby.

STROUHÁNÍ Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na struhadle (i v robotu). Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu. (Redaktorka Stáňa Moravcová uvádí, že viděla i přípravu pomocí strunového kolečka na dělání kostek do bramborového salátu. Hospodyně s ním brambory opakovaně na válu prolisovávala a zároveň čechrala. Výsledek pak byl dokonalý.)

MRAŽENÍ Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře mrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by. 

4 slané recepty

PLACKY Základní těsto ochuťte oblíbenými bylinkami, nakrájenými škvarky, parmazánem nebo jiným sýrem. Můžete přidat i kypřicí prášek a vytvarovat placky. Pečte při 170 °C 15–20 minut dozlatova. Lze i na pánvi na menším množství oleje.

ZÁVINY Postupujte jako v receptu na šneky, jen do těsta balte slanou náplň podle vlastního výběru.

KNEDLÍKY Do těsta přidejte opečené kostičky ze 2 housek, nasekanou petrželku a špetku muškátového květu. Vypracujte knedlíky a vařte je 20 minut. Krájejte na plátky a podávejte jako přílohu.

NOKY Lžičkami vykrajujte ze základního těsta noky a zavářejte do mírně osolené vody. Podávejte s oblíbenou smetanovou omáčkou na gnocchi, ale lze i nasladko jako šišky s mákem či opečenou strouhankou. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...