U bramborových koblížků nehrozí, že nasají tuk ze smažení.
Suroviny
bramborové těsto
podle našeho receptu
krupicový cukr
2
PL
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
olej
na smažení
na posypání
ušlehaná, k ozdobení
Na dušená jablka
jablko
4
ks
nakrájená na plátky
citronová šťáva
1
PL
krupicový cukr
4
PL
skořice
1
ČL
rozinky
2
PL
propláchnuté
lískové oříšky
2
PL
nahrubo nasekané
Postup
1
Poduste přísady na dušená jablka tak, aby se chutě propojily, ale jablka zůstala ještě pevná. Nechte vychladnout.
2
Do základního bramborového těsta zapracujte krupicový cukr a kypřicí prášek. Rozválejte na plát silný asi 2cm. Vykrajujte kolečka zhruba o průměru 6cm. Pokud nemáte formičku, jde to i sklenkou.
3
V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje a vkládejte do něj vykrájené koblihy. Při smažení nabudou a měly by plavat. Během smažení jednou obraťte. Zlatavé koblížky vyjměte a dejte odkapat na papírové utěrky. Podávejte ozdobené šlehačkou, s dušenými jablky a pocukrované.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 11 skvělých receptů, jak připravit brambory na sladko(11 receptů )
- Koblihy a spol.: Usmažte si voňavé vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters nebo uzly(30 receptů )
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů )