Bramborové těsto není tak jemné jako klasické taštičkové, ale s povidly výborně ladí.
Suroviny
sůl
1
špetka
bramborové těsto
podle našeho receptu
švestková povidla
čím hustší, tím lépe; případně zahuštěná strouhaným perníkem
perník
4
PL
strouhaný
moučkový cukr
4
PL
máslo
4
PL
rozpuštěné
Na krém
tvaroh měkký
250
g
tučný
vanilkový extrakt
1
ČL
citronová kůra
1
ČL
moučkový cukr
3
PL
1 Utřete všechny přísady na krém a dejte ho do chladničky.
2 Do velkého hrnce dejte vařit vodu a mírně ji osolte. Základní těsto rozdělte na třetiny nebo čtvrtiny a část vyválejte na pomoučněném válu na tenčí plát. Vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 7cm, naplňte je povidly a spojte na taštičky ve tvaru půlměsíce. (My jsme je ještě ořízli vroubkovaným tvořítkem, aby lépe vypadaly.) Kraje přitiskněte. Opatrně je spouštějte do vroucí vody; hlídejte, aby se nepřichytily u dna. Vařte zhruba 5–8 minut. Podávejte sypané perníkem, cukrem, přelité máslem a doplněné krémem.