Bramborové těsto není tak jemné jako klasické taštičkové, ale s povidly výborně ladí.
Suroviny
sůl
1
špetka
bramborové těsto
podle našeho receptu
švestková povidla
čím hustší, tím lépe; případně zahuštěná strouhaným perníkem
perník
4
PL
strouhaný
moučkový cukr
4
PL
máslo
4
PL
rozpuštěné
Na krém
tvaroh měkký
250
g
tučný
vanilkový extrakt
1
ČL
citronová kůra
1
ČL
moučkový cukr
3
PL
Postup
1
Utřete všechny přísady na krém a dejte ho do chladničky.
2
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a mírně ji osolte. Základní těsto rozdělte na třetiny nebo čtvrtiny a část vyválejte na pomoučněném válu na tenčí plát. Vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 7cm, naplňte je povidly a spojte na taštičky ve tvaru půlměsíce. (My jsme je ještě ořízli vroubkovaným tvořítkem, aby lépe vypadaly.) Kraje přitiskněte. Opatrně je spouštějte do vroucí vody; hlídejte, aby se nepřichytily u dna. Vařte zhruba 5–8 minut. Podávejte sypané perníkem, cukrem, přelité máslem a doplněné krémem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 11 skvělých receptů, jak připravit brambory na sladko(11 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )