Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

3 569 zhlédnutí
Average: 2 (1 hlasování)

Knedlíky se švestkami a mákem prý miloval i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Na počest 100. výročí republiky jsem se tuhle jeho oblíbenou pochoutku rozhodli uvařit a postup vám natočit. Pokud se vám do nich doteď nechtělo, protože knedlíky jsou zkrátka „moc velká piplačka“, mrkněte na video a uvidíte, že není nic jednoduššího!

 

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Ingredience:

  • 150 g hrubé mouky + trocha navíc na podsypání a doladění těsta
  • 350 g brambor, uvařených den předem a nastrouhaných najemno
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • trocha mléka na spojení těsta
  • 10–15 švestek, vypeckovaných
  • mletý mák podle chuti
  • moučkový cukr podle chuti
  • rozpuštěné ghí nebo máslo podle chuti

 

Postup:

1 Brambory vsypte do mísy. Přisypte mouku a sůl a promíchejte. Přidejte vejce a trošičku mléka a propracujte. V případě potřeby přidejte hrubou mouku nebo mléko a vypracujte hladké těsto.

2 Plochu posypte hrubou moukou. Těsto vyklopte, vytvořte z něj silný váleček a nakrájejte ho na 10–15 plátků (záleží na velikosti švestek). Každý plátek zploštěte na placičku. Pokud se těsto lepí, pomozte si trochou hrubé mouky. Do každé placičky zabalte švestku.

3 Knedlíky vařte ve vroucí vodě 5–7 minut, dokud nevyplavou. Poté je vylovte děrovanou naběračkou.

4 Knedlíky podávejte posypané strouhaným perníkem, případně pocukrované a přelité ghí či máslem.

NĚCO NAVÍC
Švestky můžete po vypeckování naplnit kouskem marcipánu nebo kostičkou čokolády.

Přidat komentář