Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Veganská míchaná vajíčka
ZDROJ: Madison / Pexels
sdílet:

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte ochutnat. V čem spočívá jejich tajemství?

Tofu pro vaječnou konzistenci

Tofu je univerzální surovina plná bílkovin, která se vyrábí ze sušených sójových bobů. Pro přípravu veganských míchaných vajec se nejlépe hodí tzv. silken tofu, které je mnohem měkčí než klasické tofu natural, díky čemuž se výsledná konzistence pokrmu podobá míchaným vejcím.

  • Seženete ho v prodejnách zdravé výživy nebo u ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami.

Kala Namak a lahůdkové droždí pro chuť vajíček

  • Pod pojmem Kala Namak se ukrývá druh vulkanické soli, která se těží v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Nepálu. Ačkoliv je často označována jako černá himalájská sůl, její barva je spíše hnědorůžová. Obsahuje spoustu minerálů (chlorid sodný, hořečnatý, síran sodný, chlorid vápenatý a další), díky kterým svou chutí připomíná skutečnou chuť a vůni vajíček.
  • Lahůdkové droždí je oblíbeným veganským a vegetariánským dochucovadlem. Chutná podobně jako parmazán a krásně umocní chuť černé soli Kala Namak. Navíc obsahuje hodně vitamínu B12, bílkovin, vápníku a železa, což je pro jedince, kteří nekonzumují živočišnou stravu, velký bonus.

Kurkuma vykouzlí barvu míchaných vajec

Kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin. Kurkumin na obalech různých potravin najdete pod značkou E100. Stačí do veganských míchaných vajíček přidat dvě lžičky kurkumy a hned budou mít lákávější vzhled.

Veganská míchaná vajíčka krok za krokem

  1. Najemno nakrájenou cibuli opékejte na pánvi s řepkovým olejem až zesklovatí.
  2. Mezitím rozmačkejte balení tofu vidličkou nebo pomocí prstů a přidejte ho k cibuli.
  3. Směs pomalu opékejte a pokud používáte klasické tofu, přilijte trochu sojové smetany nebo mléka.
  4. Ochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžičkami kurkumy a opepřete.
  5. Lžičku černé soli přidejte až úplně na konec, jinak ztratí svou vajíčkovou chuť.
  6. Hotovou směs posypte pažitkou nebo jarní cibulkou a podávejte s pečivem a zeleninou podle chuti.

TIP! Pokud necháte směs tofu vystydnout, můžete ji rozmixovat a získáte vynikající veganskou pomazánku, která vám v lednici vydrží i několik dní.

Zdroje informací: Eating Well, Tasty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč