Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře naplacato od Zdeňka Pohlreicha. Mám v sobě hospodskou lakotu, říká

Kuře naplacato
ZDROJ: Se souhlasem Zdeňka Pohlreicha, Apetit
sdílet:

Stačí malý fígl, a z obyčejného kuřete se stane hvězda grilovací party. Zlepšovák jsme získali od šéfa Zdeňka Pohlreicha a spolu s ním vám nabízíme kuře z grilu v jedné z nejchutnějších podob.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pracuje jako blesk. Sotva vystoupí z auta, hned se ptá, v čem ho chceme fotit, a než mu stačíme odpovědět, už je převlečený a porcuje kuře. „Kuře naplacato je geniální věc,“ pochvaluje si recept a přitom hází úsměvy do foťáku i na všechny kolem. „Mám v sobě hospodskou lakotu, a tak se mi líbí, že z jednoho kuřete udělám dvě jídla,“ mne si šéf ruce.

Při této úpravě totiž kuře vykostí, maso ogriluje a kosti a odřezky použije na vývar. „Z kostí jsem nechal jen křídla a stehna, ale pokud chcete, můžete si vykostit i stehýnka,“ přidává tip pro konzumaci ‚bez překážek‘. Zároveň připouští, že maso od kosti chutná nejlíp. „Hergot, to to voní,“ pomlaskává si, z upečeného kuřete odlamuje křidýlka a spokojeným výrazem oceňuje výsledek.

TRIKY OD MISTRA

Co budete potřebovat:

  • Ostrý menší nůž s tenkou čepelí a ostrou špičkou. Díky němu snáz oddělíte maso od kostí. Páteř z kuřete také snadno odstraníte pomocí nůžek na drůbež.
  • Gril s poklopem Maso, které se opéká delší dobu, je lepší grilovat na grilu s víkem (např. gril Weber Master-Touch). Horký vzduch se tak dostane i nad maso a to se pak stejnoměrně propeče.
  • Těžkou litinovou pánev na zatížení kuřete (s ohnivzdornými uchy). Pokud nic podobného nemáte, zabalte do alobalu dvě cihly a vložte jedo alobalového tácku – efekt bude stejný.
  • Kleště jsou nutnou výbavou. Na kuře by měly být co nejširší, abyste ho do nich pohodlně uchopili a nepoškodili.
  • Teploměr na maso není sice nezbytný, ale hodí se. Vnitřní teplota správně propečeného kuřete jev nejsilnějším místě na stehně 75°C. Teploměr by se přitom neměl dotýkat kosti.

Rozehřívací kolo:

NEPŘÍMÝ ŽÁR Maso, které si žádá delší grilování, opékejte pod poklopem na tzv. nepřímém žáru, jinak hrozí, že bude zvenku spálené a uvnitř syrové. Rozpálené brikety rozhrňte do stran a maso na rošt položte tak, aby nebylo přímo nad horkým uhlím. Když přiklopíte víko, teplo bude stoupat nahoru a maso se bude ohřívat rovnoměrně ze všech stran jako v horkovzdušné troubě.

PŘÍMÝ ŽÁR Suroviny hotové do 20 minut můžete péct přímo nad uhlíky.

Zdroj: Vyšlo v časopise Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč