Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte ikonické těstoviny s vodkou podle slavné topmodelky. Chuť pikantních penne alla vodka musíte zažít

Pasta alla vodka
ZDROJ: Mgg Vitchakorn/Unsplash
sdílet:

Přestože jsou těstoviny považovány za součást italské gastrokultury, pokrm pasta alla vodka se proslavil hlavně v Americe, kde se těší nebývalé popularitě. Vodka má v receptu hned několik důležitých funkcí, pro které se stal pokrm velmi oblíbeným. Připravte si jej v pikantní verzi podle americké topmodelky Gigi Hadid.

Těstoviny s vodkou: Symfonie chutí nebo výmysl milovníků vodky?

Zajímá vás, proč se někdo rozhodl přidat do těstovinového pokrmu vodku? A kolik ostrého alkoholu se do receptu dává? 

  • Čistý alkohol prý pomáhá zintenzivnit a zvýraznit chutě.
  • Ethanol prý uvolňuje rajčatovou chuť, které bychom vařením s vodou nedosáhli.
  • Některé recepty uvádějí panáka vodky na ½ kg těstovin, jiné přidávají ke stejnému množství 1 polévkovou lžíci

Základem penne alla vodka jsou těstoviny, vodka, smetana, drcená rajčata nebo rajčatová omáčka, olej a cibule. Jednoduchý těstovinový recept sám vybízí k experimentování, proto se do něj často přidává také uzenina, maso, nebo zelenina.

Pasta alla vodka podle Gigi Hadid

Pasta alla vodka byl oblíbeným pokrmem Audrey Hepburn, patří do běžného jídelníčku i americké topmodelky Gigi Hadid, která si jej ráda ještě zpestří ostými chilli papričkami. Často tak recept najdeme pod názvem Spicy Vodka Pasta. Připravte si jej s námi podle Gigi.

Co budete potřebovat?

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku, nakrájený na kostičky
  • ¼ cibule
  • ¼ šálku rajčatové pasty
  • ½ šálku husté smetany
  • 1 lžíce vodky
  • 1 lžička chilli vloček
  • 225 g oblíbených těstovin
  • 1 lžíce másla
  • ¼ šálku parmazánu
  • Bazalka k podávání
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Před scezením si ¼ vody z těstovin uchovejte stranou.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a přibližně 2 minuty míchejte. 
  3. Přidejte rajčatovou pastu a vařte, dokud vše lehce neztmavne.
  4. Přidejte smetanu a vodku a chvíli povařte, dokud se neodpaří alkohol.
  5. Do směsi přidejte chilli vločky dle chuti a za stálého míchání vařte, dokud se všechny ingredience nespojí. Dochuťte solí a pepřem a dejte hrnec stranou.
  6. Přidejte máslo, vraťte hrnec na sporák a míchejte na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
  7. Na závěr přidejte těstoviny, vodu z těstovin a větší část parmazánu. Promíchejte a podle chuti ještě osolte a opepřete.
  8. Pasta alla vodka podávejte ozdobené parmazánem a čerstvou bazalkou.

Zběsilé těstoviny italského herce

Původ penne alla vodka je nejasný a pojí se k němu hned několik různých legend. Jedno však mají společně – penne alla vodka pochází z Itálie. A to i přesto, že byl celosvětově proslaven až v Americe, kdy jej v 80. letech podávali jako oblíbené jídlo na diskotékách.

  • První zmínky o použití vodky v těstovinovém pokrmu sahají do roku 1974, kdy se v kuchařce L’Abbuffone italského herce Uga Tognazziho objevil recept na tzv. zběsilé těstoviny (pasta all'infuriata). Tognazzi v receptu použil těstoviny penne, čerstvá loupaná rajčata, panáka vodky, chilli papričky, olej, česnek a bobkový list. 
  • Další legenda o údajném původu praví, že recept pochází z kuchyně italské restaurace v Bologni.
  • Kuchařka Essentials of Italian od Steva Seigelmana a Williama Sonomy zase tvrdí, že penne alla vodka vynalezl v 80. letech římský kuchař pro společnost vyrábějící vodku.

Ať už je původ pokrmu založeném na těstovinách a vodce jakýkoli, dnes jej s oblibou připravují restaurace po celém světě. Může za to zřejmě také znovuobjevení receptu Italskou asociací cukrářského a těstovinového průmyslu, která jej v roce 2016 navrhla k příležitosti 18. ročníku Světového dne těstovin v Moskvě.

Zdroje informací: Grazia Magazine, SilverScreenSuppers

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč