Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků

Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků
ZDROJ: Das Kochrezept

Pusťte je na jeviště, a budou se dít věci! I když tu vystupují už pět set let, nezevšedněly a stále dovedou příjemně překvapovat. Máme pro vás recepty na krajové speciality z brambor, které vás dostanou!

Jsou tak běžné, že je v kuchyni trochu přehlížíme. Vaříme s nimi sice hodně, ale v moderní kuchyni bývají odsouzeny do role příloh. A přesto byly časy, kdy brambory sloužily jako vydatné – a často jediné – jídlo nejširších vrstev.

  • Babčák z Podkrkonoší je další z mnoha obměn tradičního bramboráku. Do této placky se přidávají čerstvé houby, slanina a listová petrželka.
  • Zapečeným krupkám s bramborami se v Pojizeří říká hunc. Ani tady nechybí hojná dávka česneku a uzeniny.
  • Z Pošumaví pochází nápad na bramborové řízky. Tenké plátky brambor se pozvolným smažením propečou doměkka. Podávejte s bylinkovou smetanovou omáčkou.
  • Halušky se ve Slezsku jedí podobně jako na Slovensku – s brynzou nebo se zelím. Se slaninou vypečenou dočervena nadchnou každého. Vybrali jsme pro vás recepty na krajová jídla z brambor, která vás přesvědčí o tom, jak tvárnou surovinou brambory jsou.

Na konci 18. století, kdy se pěstování této původně jihoamerické plodiny rozšířilo z okrasných zámeckých zahrad na pole chudých lidí, doslova zachránily Evropu před hladem. Jsou nenáročné na pěstování, daří se jim i ve vyšších polohách a mají bohaté výnosy.

  • Díky obsahu vitaminu C byl navíc jídelníček založený na bramborách z výživového hlediska mnohem zdravější než jiná jednostranná strava.
  • Když k bramborám, erteplím nebo zemákům (ano, to všechno jsou nářeční názvy brambor) přidali naši předci pořádnou porci kysaného zelí, zapili je podmáslím, a v hojnějších časech vylepšili pokrm kouskem masa, získali hodnotné jídlo na celý den.
  • Brambory se podávaly naslano i nasladko, pekly se v troubě či v popelu, vařily se i smažily. Dnes už nás k bramborám netáhne nouze, přesto máme bramborová jídla uložená hluboko v naší kolektivní kulinární paměti. Vraťte se s námi ke kořenům a uvařte si tradiční či novodobé dobroty z brambor!

Brambory jsou významným zdrojem živin. Obsahují vitamín C, vitamín B6, vlákninu a draslík. Pokud je připravíte jen na troše tuku, jsou také relativně nízkokalorické.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova
Hunc
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč