Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Boršč: Vyzkoušejte ukrajinskou klasiku na různé způsoby

Boršč: Vyzkoušejte ukrajinskou klasiku na různé způsoby
ZDROJ: Apetit

I když si boršč snažilo přivlastnit Rusko, jde bez debat o pokrm pocházející z Ukrajiny. Různé obdoby receptů najdeme ale i v Polsku, Arménii, Rumunsku, Litvě a Bělorusku. Na jaké způsoby si ho můžete připravit? Inspirujte se našimi variacemi na tuto vydatnou polévku.

Blíží se podzim, a tak je ten nejvyšší čas pomalu přejít z lehkých polévek na ty vydatnější, které pořádně zasytí a zahřejí. Takovou polévkou je například původem ukrajinský boršč, který díky své skvělé chuti expandoval i k nám do České republiky. Co je základem tohoto pokrmu karmínové barvy?

  • vývar: silný hovězí nebo vepřový (i s kostmi)
  • směs zeleniny: červené řepa, mrkev, brambory, rajčata, zelí a cibule
  • dochucení: sladkokyselou chuť polévce dodává ocet a cukr
  • ozdoba: zakysaná smetana a kopr

Název polévky je odvozený od bolševníku obecného, kterému se říká „bršť“. Ve východní Evropě se používá jako zelenina, jež se dříve přidávala nejen do boršče.

Tradiční ukrajinský boršč

Chcete-li si dopřát boršč přesně tak, jak ho jedí na Ukrajině, uvařte ho tradičně podle našeho receptu. Příprava vám sice zabere více času, ale výsledek stojí za to. Vyplatí se vám uvařit opravdu velký hrnec, protože druhý den, když se vše uleží a chutě pěkně spojí, je polévka ještě lepší. Na Ukrajině se boršč tradičně podává se

  • zakysanou smetanou a koprem
  • škvarky
  • kostičkami uzeného masa nebo
  • pampuškami (malé slané česnekové koblížky)

Vegetariánský boršč

Že nemáte čas stát dvě hodiny za plotnou? Nevadí! Pokud se vyhnete přípravě silného vývaru, ušetříte spoustu času a polévku zvládnete do 20 minut. Výhodou této bezmasé varianty také je, že uděláte radost všem vegetariánům. I bez masa je však polévka vydatná díky spoustě zeleniny a přidaným nočkům z mouky a vajec.

Zvěřinový boršč

Rádi si dopřáváte podzimní zvěřinové hody? Pak vám jistě uděláme radost s naší verzí boršče, ve kterém je hovězí maso nahrazeno tím z daňka či srnky. To dá polévce zase trochu jiný, výrazný šmak. I když je tato verze boršče netradiční, uvidíte, že si skvěle pochutnáte a třeba i ozvláštníte vaši zvěřinovou hostinu něčím neobvyklým.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč