Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy
sdílet:

Čtenářka Klára Řeháčková by si přála, aby její rodina jedla víc zeleniny, a tak chce na jídelníček zařadit zeleninové přílohy. Jak to však udělat a co vařit, aby změna nebyla strávníkům proti srsti?

Hádanku se pokusily rozluštit redaktorky Darina Sieglová a Katka Švejdová. Radí servírovat místo kopce obligátních brambor nápadité zeleninové přílohy. Rybu doplňte hráškovým pyré, zapečte krémový pórek se strouhankou, ke kuřecímu masu opečte mladé cuketky s česnekem nebo vyzkoušejte gratinovaný špenát či výraznou kořeněnou mrkev, která ideálně doplní krůtí maso.

Zeptejte se…

„Mám doma dvě v jídle vybíravé děti a manžela, který miluje maso. Ráda bych kopce obligátních brambor občas nahradila zeleninou. Potřebovala bych ale dodat zajímavé recepty a odvahu,“ říká četnářka Apetitu Klára Řeháčková.

…redakce Apetitu najde odpověď

Nejde o to, zanevřít na brambory, ale dostat obligátní přílohy do rovnováhy se zeleninou. „Optimální je uplatňovat takzvaný princip zdravého talíře, kdy třetinu zabírají bílkoviny, což je maso, ryby, tofu apod., další třetinu tvoří sacharidy – třeba brambory, rýže nebo těstoviny –, a poslední třetina má patřit zelenině,“ říká Karolína Hlavatá, dietoložka z Endokrinologického ústavu v Praze.

Její slova potvrzuje i Hanka Michopulu, autorka Kuchařky Zpátky domů a maminka jedenáctiletých dvojčat: „Když jsem kdysi ve francouzské restauraci dostala drůbeží frikasé a k němu snopek fazolek, srdce artyčoku a jednu jedinou sólo bramboru, připadalo mi to nejdřív jako nedopatření a pak jako manýra. Dnes vařím stejně.“

A tak jsme Hanku požádali, aby nám s makeoverem jídelníčku naší čtenářky pomohla. „Děti a muži jsou v jídle silně konzervativní, takže na vstřebání tak zásadní změny jim nestačí týden,“ radí Hanka Michopulu. „Proto si dejte za cíl přidat do jídelníčku dvě až tři nové přílohy za rok. Opatrně zaveďte jednu a párkrát ji v průběhu měsíců zopakujte. Když první pokus dopadne dobře, teprve přidejte další krůček,“ dodává. Od jejích rad jsme se odrazili a vybavili Kláru novými recepty.

Recepty na chutné zeleninové přílohy vyšly v červnovém Apetitu.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč