Celkem se představí na 25 převážně menších, regionálních pivovarů, které přivezou přes šedesát značek tradičních českých piv a pivních speciálů. Pivovary doplní patnáct vybraných restaurací a řezníků. Kuchaři sestaví menu v souznění s jednotlivými druhy piv.
Nově do programu Kuchařského úlu, ve kterém budou probíhat show nejlepších českých kuchařů, přibyl čerstvě zvolený Kuchař roku 2009–2010 Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron v Praze.
Nejlepší grilovací tým
K nejlepšímu kuchaři v zemi přibyl i nejlepší grilovací tým. Úřadující mistři ČR v grilování a držitelé poháru za nejlepší vepřový steak – tým United Steaks – předvedou grilovací fígle a poradí ohledně výběru grilu a ochutnat můžete jejich vítězný steak.
V rámci festivalu Gurmán také proběhne soutěž baristických týmů v přípravě kávy Barista Open.