Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Kuchařka Alexe Ataly bude brzy v angličtině

Kuchařka Alexe Ataly bude brzy v angličtině

Jeden z nejlepších brazilských kuchařů Alex Atala se minulý týden na chvíli usídlil v hotelu Alcron. Hosté jediné večeře, kterou Alex Atala připravil, tak měli možnost ochutnat jeho výjimečnou kuchyni. Nás ale zajímala jeho nejnovější kuchařka.
28. 11. 2008

Kombinace, které Alex Atala nabídnul, byly na jedné straně tradiční, připomínající původ, tedy Amazonii a další oblasti Brazílie, na druhé straně na vysoké gastronomické úrovni charakterizující techno-emocionální styl. Na přípravě se kromě samotného Alexe Ataly a jeho Sous Chefky podílel šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus a jeho tým, který čítal 20 členů. Společně 19. listopadu uvařili menu pro 70 hostů.

Překvapení na talíři, Brazílie ve sklenici

Na menu se objevily neobvyklé kulinářské kreace jako například ‚tekuté‘ kokosové rizoto s olejem dende, mátou a řasou nori, které bylo hostům doslova nastříkáno sifonovou lahví. Mezi další chody, které měli hosté možnost v rámci sedmichodového menu ochutnat, patřila jemná svíčková s řeřichou, hořkou čokoládou a uzenou solí, houbové consommé s vůni Amazonie, candát s černým kari, hráškem, consommé a citronovou trávou, pošírovaná foie gras v telecím vývaru s ‚perfect egg‘ (vejce, které na první pohled vypadá jako volské oko, ale ve skutečnosti se jedná o světlou kaši z druhu manioku tucupi – kaše připomíná bílek, v němž je vložený pravý syrový žloutek) či žebírka ze selete a á la Braz. Nechyběl ani dezert, který rozhodně nezaostal v kreativitě a kombinací chutí. Alex Atala nabídnul koláč z brazilských ořechů se zmrzlinou z whisky, kari a čokolády.

Celé menu bylo doplněno sedmi vybranými víny a welcome drinkem. V průběhu celého dne se v rámci návštěvy Alexe Ataly představilo sedm nejlepších vinařů Brazílie (Casa Valduga, Miolo, Salton, Panceri, Boscato, Lidio Cararro či Don Laurindo), kteří nabídli 50 druhů vín.

Nová kuchařka se jmenuje Escoffianas Brasileiras

Večeře byla skvělou příležitostí, jak ochutnat tvorbu brazilské kulinářské hvězdy, která ve svých pokrmech přináší zpět především originální chutě Brazílie. Jeho cílem je totiž přenášet do reality slogan: „Z džungle přímo do restaurace D. O. M.“

Pokud si chcete zkusit uvařit nějaký pokrm z Atalova repertoáru, bez jeho kuchařky se neobejdete. Ta poslední – Escoffianas Brasileiras – vyšla letos a pokud neumite portugalsky, moc si v ní nepočtete. Pokud ovšem vydržíte do příštího roku, můžete se těšit na 500 stránek plných příběhů ze života nejlepšího brazilského šéfkuchaře a na 107 receptů s fotkami. Vařit podle nich ale nebude snadné, soudě podle surovin, které si Alex Atala nechal přivézt z rodné Brazílie: brazilské papričky cara, což je druh manioku, z kterého se vaří již zmiňované pyré, či tucupi – převařená fermentovaná šťáva z manioku, která je zasyrova jedovatá.

Přidat komentář