Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslavy svatého Vavřince 2009 provoní krkovice

šéfkuchař při práci
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

V sobotu 15. srpna se to bude na Kladně hemžit kuchaři, kuchtíky a milovníky poctivé kuchyně. Na zámku, v jeho přilehlých prostorách a v restauraci Klub Stodola bude totiž probíhat 12. ročník Oslav svatého Vavřince, které pořádá pobočka AKC ČR Praha a Středočeský kraj. V minulých letech mohli diváci sledovat jak soutěže ve studené a teplé kuchyni profesionálů, tak soutěže pro děti i dospělé, například pivní štafetu, běh kuchařů a cukrářů, pojídání knedlíků a melounů. Letos se mohou těšit na podobnou zábavu včetně pokusu o překonání rekordu „O nejdelší masovouzeninovozeleninový špíz pečený na dřevěném uhlí“.

Oslavy se na Kladně konají již šestý rok a jsou nejen místem přátelského setkání mistrů kuchařů a cukrářů, ale zároveň příležitostí k prezentaci a propagaci jejich umění na veřejnosti. Právě proto je součástí i celostátní finále soutěže profesionálních kuchařských týmů Gastro Vavřinec 2009 v kategorii teplé i studené kuchyně.

Krkovice na mnoho způsobů, vždy však pod 80 Kč

„Na Gastro Vavřinec 2009 se moc těším, především z důvodu neustále se zvyšující kvality soutěžních pokrmů. Sám jsem se této soutěže účastnil, dvakrát jsem se stal absolutním vítězem. Mám tudíž s touto akcí bohaté zkušenosti a rád se o ně se soutěžícími podělím,“ prozradil Jan Pípal, nový ředitel soutěže týmů Gastro Vavřinec 2009 a šéfkuchař restaurace Brasserie Délice pražského hotelu Sheraton.

Soutěže se mohou zúčastnit týmy složené pouze ze členů AKC ČR, bez omezení věku, maximální počet týmů přihlášených do soutěže je šest.  Tým se skládá ze čtyř členů – kapitán, dva kuchaři a manažer týmu. Soutěžní pokrm připravuje kapitán a dva kuchaři. Hlavní surovinou pro rok 2009 je vepřová krkovice. Fantazii týmů se meze nekladou, jen nesmí výsledné jídlo stát více než 80 Kč. Samozřejmě, že každý z návštěvníků si může porci soutěžního jídla zakoupit.
 
Týmy budou soutěžit v jeden den, ale ve dvou etapách (dle vylosování). Jejich výkony budou posuzovat dvě poroty. První bude sledovat přípravu (mise en place), provádění základních kuchařských postupů, používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav, způsob podávání a celkový dojem. Druhá pak prezentaci, kreativitu, novátorství a hlavně bude ochutnávat.  Bodové ohodnocení poroty II. je dvojnásobné.

Oslavy svatého Vavřince 2009: skvělá kuchyně i zábava za lidové ceny

Oslavy svatého Vavřince 2009 začnou krátce po desáté, kdy z náměstí Svobody vyjede tradiční slavnostní průvod s hudbou a mažoretkami. Zakončen bude v 11 hodin vysvěcením sochy sv. Vavřince před kostelem Nanebevzetí panny Marie.
 
Jako v předchozích ročnících oslav všech kuchařů a cukrářů tak bude i letos připraven bohatý zábavní program a spousta soutěží nejen pro mistry kulinářského umění, ale i pro příchozí návštěvníky. Pro děti je to například Buchalovic cukrářská školička a modelování z marcipánu. Pro ty ještě kreativnější je určena soutěž ve vyřezávání do melounu Funny Carving Cup. Součástí této soutěže bude i dražba melounů, výtěžek bude věnován zařízení se sídlem v Kladně – Zahrada, poskytovatel sociálních služeb.  Nebude chybět ani Běh pro šunku Makro nebo Pojídání bramborových knedlíků s Restaurací U Zlatého selátka a pivovarem Rohovec a pečení palačinek s firmou Fany.

…a kdo byl Svatý Vavřinec?

Jáhen papeže Sixta II., na rozkaz císaře Valeriána 12. srpna 258 upálen na roštu za rozdělení majetku církve chudým. Krátce před smrtí údajně řekl katovi: „Pečeně jest hotova, obrať ji a jez!“ Stal se patronem mimo jiné kuchařů a cukrářů, kteří tradičně slaví tento svátek, především v západní Evropě, už po mnoho desetiletí. Od roku 1998 se slaví i u nás, díky Asociaci kuchařů a cukrářů ČR, dobrovolné profesní organizaci, která vznikla v roce 1990 jako nástupce kuchařských spolků ze začátku minulého století s cílem prezentovat kuchařské umění na veřejnosti a zvyšovat prestiž tohoto stavu – vavřinecké oslavy chápeme jako jeden z prostředků k plnění tohoto cíle.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč