Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě!

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR slaví historický úspěch na nejpretižnější asijské soutěži v Singapuru.
15. 5. 2018

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny ostatní týmy z celého světa, které bojovaly o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařu z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni, říká manažer týmu Tomáš Popp.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR celou cestou za vítězstvím doprovázel Ambasador českého týmu, sám zapalený kuchař samouk, Ondřej G. Brzobohatý: Je to pecka! Jsem fascinován tím, co čeští kouzelníci kuchyně dokáží připravit. Hrozně moc týmu gratuluji, protože vaření je pro ně vášeň a tu cenu si zaslouží.

Tříchodové menu

Soutěž měla tři kola. V prvním kole musel každý tým připravit tříchodové menu pro 85 osob. Čas vymezený na přípravu menu byl 5 hodin. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod pak obsahoval telecí svíčkovou a omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuje,“ prozrazuje kapitán Národního týmu Jan Horký. „Komisaři naši práci ohodnotili stříbrnou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů,“ doplňuje Tomáš Popp.
 

 

Zlaté kuchařské umění

Ve druhém kole Národní tým připravil prezetaci svého úmění ve vymezených disciplnách. Za kuchařskou část to bylo tříchodové menu a ovo-lakto menu a za cukrářskou pak skulptura, dezerty a bonbony. Teplé pokrmy byly v tomto případě vystavovány za studena. Konečná prezentace byla inspirována kubismem. Kuchařská část této disciplíny byla hodnocena zlatou medailí. Zlatá medaile je pro tým obrovský úspěch. Nestává se každý rok, abychom z tak prestižní soutěže přivezli zlatou,“ říká Jan Horký. „Cukrářské umění se týmu také povedlo, ale singapurské klimatické podmínky, tedy vysoká vlhkost a teplota, sehrály svoji roli. Ze Singapuru si odvážíme za cukrářskou část soutěže pěkný bronz,“ říká Helena Fléglová, jedna ze tří cukrářek týmu.

Battle of the Lion

Tři nejlepší týmy soutěže se právě dnes utkaly v souboji bronzovou sošku Lva. Soutěžily týmy Taiwanu, Nového Zélandu a České republiky. Vařilo se pro 50 osob a vymezený čas na přípravu tříchodového menu byl 4 hodiny. „Vítězné menu obsahovalo: lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout jaké menu připraví,“ popisuje Jan Horký.

Menu připravoval šestičlenný tým a pomocník umývající nádobí, který je také členem týmu. Tým ve složení Jan Horký - kapitán, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová (cukrářka) a Norbert Hojda (šéfkuchař v roli "myče" nádobí) vybojoval pro Českou republiku historický úspěch. „Konečně jsme ukázali co v nás je. Máme díky našim partnerům skvělé podmínky na tréninky a povedlo se nám je letos zúročit,“ raduje se Popp.
Národní tým kuchařů

Kulinární tradice je otiskem naší kultury. Česká gastronomie má za sebou slavnou historii a Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR na ni navazuje. Jeho cílem je reprezentovat to nejlepší z národních gastronomických tradic na soutěžích po celém světě. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je tým špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů, který se opírá o pevné zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Složení týmu najdete na webu www.narodnitymkucharu.cz.

Přidat komentář