Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR míří na světovou soutěž v Singapuru

Po zhruba ročním trénování v Národním zemědělském muzeu se národní tým chystá na gastronomickou soutěž v Singapuru.
13. 4. 2018

Zde změří své síly s jinými týmy. Čekají je soupeři z Asie (singapurský tým dokonce vyhrál poslední kuchařskou olympiádu) a Tichomoří. Soutěž se bude odehrávat ve dnech od 24. do 27. dubna a náš český tým bude soutěžit ve dvou disciplínách. Hned 24. dubna nastoupí kuchaři k první disciplíně, kterou je příprava tříchodového menu pro 85 osob. Vařit ho bude šest kuchařů a čas je omezený. Připravit kompletní honosné menu musí stihnout za pět hodin.

Druhá disciplína je kuchařské a cukrářské umění, kdy tým prezentuje teplé pokrmy podávané za studena. Zadání je široké – pětichodové menu, tři předkrmy, lakto-ovo menu, osmiporcová mísa, finger foods a další. K této disciplíně tým nastoupí 26. dubna.

Soutěžní menu

Menu, které tým připraví na soutěži v Singapuru, čítá tři chody a je inspirované pokrmy připravovanými v období první republiky (1918–1938). Nese název Restaurace národů. „Tehdejší gastronomie byla nesmírně bohatá. Objevovaly se v ní suroviny tuzemské i světové. Patrné v ní byly vlivy francouzské, rakouské i italské gastronomie. I přesto byla česká gastronomie řazena mezi nejlepší světové kuchyně,“ říká manažer AKC Tomáš Popp a odkrývá jednotlivé části menu.

Předkrm

Terina z halibuta a královského kraba, koláček z uzeného halibuta, raviola ze žluté řepy a crème fraîche, topinamburové pyré, salátek z fenyklu a řapíkatého celeru, račí omáčka

Hlavní jídlo

Telecí svíčková pečená na nízkou teplotu, smažený telecí brzlík, pečený vepřový bůček v těstě filo, květákové pyré, zeleninová sedlina, espuma z foie gras, zelenina pošírovaná v másle

Dezert

Kostka z čokolády a maracuji, čokoládové pâte a choux plněné banánovým krémem, ganache z hořké čokolády, zmrzlina z manga, maracuji a banánu, maracujová espuma

Na servisu záleží

Stejně jako menu je i prezentace kuchařského a cukrářského umění inspirovaná obdobím první republiky. Tým vybral suroviny a úpravy typické pro nejslavnější období národní gastronomie.

Český kubismus v designu a architektuře

Prezentace kuchařského a cukrářského umění byla vytvořena speciálně pro gastronomické soutěže v Singapuru a Lucembursku. Navrhlo ji Industry studio, NAIF design ve spolupráci s Premium Gastro. Talíře jsou vyrobeny z betonu. Jedná se o inspiraci slavnou českou érou kubismu v architektuře i designu.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Jde o tým špičkových českých šéfkuchařů a cukrářů. Ctí tradice našeho řemesla, ale stále se učí a vaří podle posledních trendů. Pravidelně se účastní světových kulinářských soutěží. Tento tým funguje od roku 2010 a má za sebou úspěšné prezentace v Singapuru, Stuttgartu, Luxembourgu, olympiády v Erfurtu. Opírá se o zázemí nejsilnější kuchařské stavovské organizace – Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Podívejte se, kdo tvoří český reprezentační tým.

Jan Horký – kapitán, Master Chef Compass Group

Martin Svatek – šéfkuchař hotelu Nautilus, Tábor

Patrik Bečvář – šéfkuchař francouzské restaurace Obecní dům, Praha

Norbert Hojda – šéfkuchař restaurace Hospoda domov, Liberec

Pavel Minář - šéfkuchař a odborný gastronomický poradce

Martin Pudil - šéfkuchař hotelu Dvořák, Tábor

Petr Vlásek - šéfkuchař restaurace Avantgarde v Praze

Pavlína Klopfštoková - vedoucí učitelka odborného výcviku SŠŘaS Děčín

Helena Fléglová - šéfcukrářka Café Dallucci, Praha

Iva Roháčová - majitelka cukrárny Timinka, Kladno

Tomáš Popp – manažer týmu

Kateřina Štěpánková - manažerka mezinárodní spolupráce

Držíme palce!

Přidat komentář