Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Přehlídka ukáže rozmanitost cideru

To, že je cider nápoj, která u nás nemá zázemí a tradici, už pár let neplatí. Domácí ciderová scéna je stále bohatší a nejlepším důkazem je 9. přehlídka českých ciderů, která se letos koná ve středu 20. března v pražské MeetFactory. Největší ciderová akce u nás představí více než třicet výrobců tohoto osvěžujícího jablečného nápoje a jejich aktuální produkci.
19. 3. 2019

Přehlídka je výjimečná i tím, že už od počátku dává kromě profesionálů prostor rovněž amatérským výrobcům, tedy takovým, kteří dělají třeba jen několik desítek litrů. „Každý rok se nám hlásí lidé, kteří znějí tak trochu nesměle. Dělají třeba dvě stě litrů pro svou rodinu a kamarády a chtějí svůj cider srovnat s profíky s produkcí třeba několik desítek tisíc litrů ročně. A často zjistí, že ten jejich je v lecčem lepší,“  říká pořadatel přehlídky Ondra Kopička. „Akce navíc na amatérech vyrostla, protože když jsem dělal před devíti lety první ročník, žádní profíci tu ještě nebyli,” dodává organizátor. 

Každoročně se z amatérské sekce někdo přehoupne do profesionálů a rozhodne se, že výrobě cideru začne věnovat naplno. Díky tomu máme suverénně nejpestřejší ciderovou scénu ze všech postkomunistických zemí s téměř dvaceti profesionálními výrobci. Podle Kopičky to byl mimo jiné signál pro nástup pivovarských kolosů do tohoto segmentu. Jejich cider, který často bývá vyráběn z koncentrátů, je uměle dobarvován a dochucován, ale na přehlídce nenajdete. Namísto toho jsou tu výrobci, kteří začínají s opravdovými jablky a končí se svěžím a kyselkavým, mírně alkoholickým nápojem. 

Možná největším letošním tahákem bude jihočeský cider Utopia, který se za necelý rok dokázal vyšvihnout mezi potravinářské firmy, o kterých se hodně mluví. Jejich cider se totiž velice rychle dostal do prestižních restaurací, včetně michelinské La Degustation. Utopia navíc bourá zažité představy o cideru jako o jednoduchém a laciném perlivém nápoji - tenhle zrovna neperlí a díky unikátní technologii vzniká naprosto bez síry a jiných konzervantů, navíc kompletně zraje v dubových sudech. „Utopia způsobila takový menší poprask, protože cider se ve vyšší gastronomii dlouho považoval za něco podřadnějšího,“  říká Kopička, ale dodává, že předsudky teď rychle berou za své. 

Samotná přehlídka začíná od osmi hodin večer, ale už v pět odpoledne se zde sejde odborná veřejnost na přednášky z oboru. Ty letošní se týkají řezu jabloní, biochemie kvašení, výroby francouzského typu cideru nebo výsadby nového ciderového sadu. „Přednášky jsou samozřejmě otevřené veřejnosti a vyhledávají je zejména ti, kdo už doma něco kvasí, ale chtějí o tématu vědět víc,“ vysvětluje pořadatel. Samotná ochutnávka je pak volná, tedy po zaplacení vstupného si můžete nechat volně nalévat. Vstupenky na přehlídku ciderů najdete na GoOut.

 

Přidat komentář