Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo jak důležité palivo v době stresu: Jak jím podpořit výkon u zkoušek či v práci

Studijní snídaně
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Období května a června s sebou každoročně přináší dotahování posledních pracovních restů před letní okurkovou sezonou. Pro mladší ročníky to také znamená poslední šanci zlepšit známky před vysvědčením, závěrečné zkoušky a také přijímačky. Co jíst ve stresujících chvílích? Jak tělu dodat správnou výživu v napjaté době?

Ve dnech, kdy před sebou máme náročné pracovní nebo studijní úkoly, je většinou kvalitní jídlo to poslední, na co máme pomyšlení. Pokud ale procházíte obdobím zvýšené zátěže, můžete výsledek ovlivnit jídlem.

Se správnými potravinami budete mít během dne dostatek energie na to, co je potřeba zvládnout. Zároveň tak můžete přímo podpořit svou paměť a schopnost soustředění.

Na co v náročném období nezapomínat?

  • Pitný režim: Základem by měla být voda, kterou si však můžete všemožně ochutit a ozvláštnit. Vyzkoušet můžete také domácí limonády a ledové čaje.
  • Dostatečný příjem ovoce a zeleniny: Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli sníst 400 g ovoce a zeleniny denně a v zátěžovém období to platí dvojnásob. Saláty na sto způsobů jako vitaminová bomba vám to pomohou splnit. 
  • Kvalitní tuky: Omega-3 mastné kyseliny podporují funkce mozku. Zařaďte do jídelníčku tučné rybytřeba uzeného lososa, avokádo, semínka a vlašské ořechy.
  • Kofeinová vzpruha: Kromě kávy a čaje můžete vyzkoušet třeba i zelený čaj matcha. S nápoji s kofeinem to ale nepřehánějte a minimálně čtyři hodiny před spaním se jim úplně vyhněte.
  • Superpotraviny pro lepší paměť: Se superpotravinami se v poslední době roztrhl pytel, mají ovšem na naše zdraví skutečně blahodárný vliv. Vedle nešlápnete s chia semínky, borůvkami nebo hořkou čokoládou.

Co jíst v průběhu dne?

Snídaně před zkoušku by měla být dostatečně výživná, aby vás v klíčovém momentu nepřepadl hlad, zároveň ale lehká a snadno stravitelná, aby zbytečně nezatěžovala trávicí systém, a vy jste tak mohli veškerou energii věnovat úkolu, který máte před sebou.

  • Zvolte komplexní sacharidy, dobrou volbou jsou müsli, granola, celozrnný chléb nebo ovesná kaše.
  • Pokud potřebujete cereálie osladit, vyhněte se cukru a zvolte raději sušené ovoce nebo čekankový sirup.
  • Nezapomeňte ani na bílkoviny – díky nim se budete cítit déle sytí. Doplňte talíř vejci nebo třeba jogurtem.

Vyvážený oběd pro dny plné studia

Vyvážený talíř by měl vždy obsahovat bílkovinu, přílohu a zeleninu. S bílkovinami to ale nepřehánějte – jsou náročné na trávení a mohou organismus krátkodobě zatěžovat. Zvolte ideálně ryby, drůbež nebo luštěniny. Jako přílohu vybírejte opět raději celozrnné varianty obilovin, které jsou zdrojem komplexních sacharidů.

Večeře na podporu kvalitního spánku

Nedostatek spánku se může negativně odrazit na celkové odpočatosti, schopnosti vybavovat si informace a rychlosti reakcí. Co bychom tedy před ulehnutím měli ideálně jíst? 

Těžké jídlo je zabiják klidného spánku, poslední jídlo dne by tedy mělo být lehko stravitelné a zdravé. Můžete vyzkoušet saláty, husté polévky, těstoviny nebo kuskus. Večeři se pokuste zkonzumovat alespoň tři hodiny před ulehnutím.

Během náročného pracovního či studijního období byste kromě jídelníčku samozřejmě měli klást důraz i na celkovou životosprávu. Místo doplňování energie velkým množstvím kofeinu a sladkostmi si raději dopřávejte pravidelné přestávky. Najděte si alespoň dvacet minut denně na pohybovou aktivitu a dbejte na dostatek spánku. Tělo vám za to poděkuje a jistě se to odrazí i na vašem studijním či pracovním výkonu.

Zdroje informací: časopis Apetit, WHO, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.badalec

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...