OBCHOD

Buchtičky se šodó

„Tohle je nejlepší recept na kynuté těsto, jaký znám. Jiné už nedělám. Příprava buchtiček chce sice trochu cviku, ale výsledek stojí za to. Když nám nějaké buchtičky zbudou, jíme je jen tak – třeba k snídani,“ prozrazuje manželka šéfkuchaře Radka Davida, Zdeňka. 

Vydání: 2016/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
Pečení 0:20
Z plechu

Ingredience

    • 1 kostka čerstvého droždí (42g)
    • 200ml mléka, vlažného
    • 100g krupicového cukru
    • 340g hladké mouky
    • 160g polohrubé mouky
    • 200ml slunečnicového oleje
    • 4 žloutky
    • špetka soli
    • 1/2 lžičky vanilkové pasty (koupíte např. na www.vanilkovyobchod.cz)
    • 250g švestkových povidel na plnění buchtiček
    • máslo na vymazání plechu a potření buchtiček
    • tuzemák na potření buchtiček

    NA VANILKOVÉ ŠODÓ

    • 750ml mléka
    • 2 vanilkové lusky
    • 100g krupicového cukru
    • 20g kukuřičného škrobu
    • 120g žloutků

Příprava jídla

1 Droždí rozdrobte do hrnečku, přilijte polovinu mléka, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Obě mouky vsypte do mísy, přilijte kvásek a zbylé ingredience až po švestková povidla a zadělejte těsto. Nechte kynout hodinu, až těsto zdvojnásobí objem. 

2 Troubu předehřejte na 170°C. Z vykynutého těsta vyválejte plát a ten rozkrájejte na čtverečky o hraně cca 3cm. Na ty dejte vždy trochu povidel, zabalte a skládejte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku. Před pečením buchtičky štědře potřete rozpuštěným máslem. Pečte cca 20 minut dozlatova. Po upečení ještě horké buchtičky znovu potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem tuzemákem.

3 V misce smíchejte všechny přísady na vanilkové šodó a za stálého míchání je ohřívejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Krémem přelijte upečené buchtičky a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slávky po italsku

Kapustové karbanátky s jablečnou kaší

Dýňová caponata & pečená kuřecí prsa

Koprovka s pošírovaným vejcem

reklama

Přidat komentář