Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

Pšeničný salát má svěží chuť, dá se jíst samotný i jako příloha. Doplnit ho můžete sýrem – nabízí se třeba feta – nebo i opečenou klobáskou. Jste-li celiaci, nahraďte pšenici divokou rýží.

Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Vaření 0:40
Salát

Ingredience

    • 200g červené pšenice (my jsme použili tu z řady Naše biofarma od firmy ProBio), propláchnuté
    • 750ml zeleninového vývaru
    • 1 malá dýně hokkaido nebo máslová, zbavená semen a nakrájená na kostičky
    • 30ml + 2 lžíce panenského olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
    • cca 50g sušených (proslazovaných) brusinek
    • 1 lžíce červeného vinného octa
    • kůra z 1/2 biocitronu
    • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
    • 2 špetky mletého kardamomu
    • 2 špetky mleté skořice
    • 30ml čerstvé citronové šťávy
    • 30ml čerstvé pomerančové šťávy
    • 1/2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru
    • 50g opražených vlašských ořechů, nasekaných
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Příprava jídla

1 Pšenici uvařte podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte vývar), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceďte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Dýni na plechu pokropte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Upečte doměkka, a aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků).

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékejte cibuli a česnek.

4 Brusinky zalijte v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidejte ocet. Nechte stát 10 minut, sceďte. 

5 V misce prošlehejte 30ml olivového oleje, citrono- vou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a zázvor.

6 Do teplého zrní zamíchejte zálivku, brusinky, ořechy. Jemně vmíchejte upečenou dýni. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémová kuřecí polévka

Dušená zvěřina se zeleninou

Dýňová polévka s cizrnou

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Celerový gratin

6x podzimní zelenina

24 úžasných dýňových receptů

Přidat komentář