Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chalupářské kuře na meruňkách
Chalupářské kuře na meruňkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chalupářské kuře na meruňkách

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1020 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 114 g
Tuky 35 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře musí mít křupavou kůrčičku, měkké maso a taky hodně šťávy! Tenhle recept má všechno, a navíc splňuje i nejpřísnější nároky na efektní vzhled.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
meruňkový džem 4 PL
hořčice hrubozrnná 4 PL
francouzská
rozpuštěné
vinný ocet červený 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit vodou
rozpůlené, vypeckované, lze nahradit stejným množstvím meruňek z konzervy
tymián
pár snítek
lze nahradit vařenou rýží, k podávání

Postup

1

Troubu rozehřejte na 160°C. Cibuli oloupejte, nakrájejte na klínky a rozložte na dno velkého pekáče. Do kuřete ze všech stran vmasírujte sůl a pepř a položte do pekáče na cibuli.

2

V misce smíchejte meruňkovou marmeládu, hrubozrnnou francouzskou hořčici, rozpuštěné máslo a červený vinný ocet. Vzniklou marinádou rovnoměrně potřete kuře, podlijte je kuřecím vývarem nebo vodou a dejte péct.

3

Po 45 minutách zvyšte teplotu v troubě na 220°C, kolem kuřete rozložte meruňky řeznou stranou nahoru a snítky tymiánu, kuře potřete zbylou marinádou, případně podlijte dalším vývarem či vodou a dopečte kůrčičku dozlatova, asi 30 minut.

4

Podávejte s bramborovou kaší (viz Něco navíc níže) nebo vařenou rýží.

NĚCO NAVÍC
500 g brambor varného typu C oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do rendlíku spolu se studenou vodou, osolte a vařte na středním plameni doměkka, trvá to asi 15 minut od dosažení bodu varu, podle velikosti kousků brambor. Uvařené brambory sceďte, vraťte do rendlíku a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. K bramborám přidejte 125 g másla, nakrájeného na kostičky, podle chuti osolte a metlou nebo ručním šlehačem vyšlehejte dohladka. Pak postupně přilévejte ohřáté plnotučné mléko podle potřeby a zašlehávejte, dokud nedocílíte požadované konzistence.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč