Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chili z černých fazolí

Chili z černých fazolí

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1353 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 197 g
Tuky 40 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Černé fazole dušené se zeleninou, rajčaty a uzenou paprikou fungují i jako náplň do tacos. Pokud máte rádi pálivé, nebojte se přiostřit, fazole to snesou. Určitě nevynechte rychle naloženou cibuli, zakysanou smetanu i chilli omáčku na dochucení – bez toho to prostě není ono.

Suroviny

olivový olej 2 PL
skořice 1 svitek
velká, jedna polovina nasekaná najemno, druhá nakrájená na tenká půlkolečka
řapíkatý celer 2 ks
na jemné kostičky
kostičky
česnek 3 stroužek
na jemné plátky
z půlky limety vymačkaná šťáva, zbytek nakrájený na klínky
sůl
pepř
čerstvě mletý
1 ČL
uzená paprika mletá, použijte sladkou či pálivou podle vlastní chuti
římský kmín 1 ČL
mletý
2 ČL
chilli omáčka chipotle
2 ks
černé fazole konzerva (400 g), opláchnuté, okapané
K podávání
kukuřičné tortily ohřáté
k podávání, (nejlépe z papriček jalapeño nebo habanero)

Postup

1

Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2

V pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte skořici, bobkové listy, najemno nasekanou polovinu cibule, nakrájený celer, papriku a česnek. Společně opékejte 10 minut, dokud není zelenina měkká a voňavá.

3

Mezitím naložte zbylou cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka. Vložte ji do menšího rendlíku, zalijte vroucí vodou a 1 minutu vařte. Pak slijte a nechte zcela okapat. K cibuli vlijte šťávu z půlky limety a osolte.

4

K zelenině v pánvi přidejte konzervu krájených rajčat, mleté koření a chilli omáčku chipotle a přiveďte k varu. Pak přihoďte fazole, promíchejte a celý obsah pánve přemístěte do pomalého hrnce.

5

Osolte, opepřete a vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu. Nakonec podle chuti dosolte nebo přidejte chilli.

6

Podávejte s tortillami, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a klínky limety. Na závěr můžete posypat lístky koriandru.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč