Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Císařský trhanec

Oblíbený dezert císaře Františka Josefa, tzv. Kaiserschmarrn, podávají na každé horské chatě v Rakousku. Potěší po návratu z lyžovačky i obyčejné procházky. 

Vydání: 2016/3
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ macerování
PT15M
Pečení 0:15
Koláč

Ingredience

    • 100g rozinek, propláchnutých
    • 60ml rumu tuzemáku nebo třešňovice
    • 250g hladké mouky
    • 6 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 350–400ml mléka
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá 
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu 
    • 50g másla
    • moučkový cukr na posypání 
    • švestkový kompot k podávání 
     

Příprava jídla

1 Rozinky nasypte do malého kastrůlku, zalijte alkoholem, zahřejte a nechte 15 minut odstát, aby pěkně nasákly.

2 Mouku vsypte do mísy, přidejte žloutky rozšlehané v trošce mléka, cukr, vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku a citronovou kůru. Přilijte zbylé mléko a vše prošlehejte na hladké těstíčko.

3 Bílky ušlehejte dotuha a zlehka je vmíchejte k těstu.

4 Troubu předehřejte na 200°C. Máslo rozehřejte ve větší pánvi vhodné do trouby. Vlijte těstíčko, počkejte pár minut a posypte macerovanými rozinkami. Když je trhanec zespodu opečený dozlatova, potrhejte jej vidličkou, načechrejte a dejte dopéct na 5–7 minut do trouby. Podávejte se švestkovým kompotem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Batátový krém

Kapsičky se šunkou a houbami

Honzovy buchty s hruškovými povidly

Horký brusinkový čaj

Kovbojský kotlík

Oříškové müsli tyčinky

První jarní piknik

Přidat komentář