Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládový dort s mascarpone a lemon curd

Popis receptu: 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times}

Lahodná kombinace hořké čokolády s lehkým mascarpone krémem a svěžím lemon curd vás prostě dostane!
Autor: Jana Remešová
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times}

    Korpus:
    350g hladké mouky
    370g krupicového cukru
    60g kakaa
    150g kvalitní 70% čokolády
    260ml podmáslí
    260ml studené silné kávy
    225ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
    3 vejce
    1 lžička sody
    špetka soli
     
    Lemon curd:
    p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times}
    70g citronové šťávy
    120g krupicového cukru
    2 vejce
    150g másla
     
    NKrém:
     
     
    p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times}
     
    400g mascarpone
    250g philadelphie
    250ml smetany (33% a více)
    5 lžic moučkového cukru
    1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times}

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. V jedné míse smícháme mouku, cukr, kakao, sůl, sodu a čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo nastrouhanou). Ve druhé pak vejce, olej, kávu a podmáslí a do této směsi postupně přidáváme „suchou“ směs. Těsto vylijeme do formy o průměru 15-18 cm a pečeme asi hodinu a půl, průběžně kontrolujte korpus špejlí. Když je korpus dostatečně propečený, vyndejte ho z trouby a nechte zcela vychladnout. 

 

Mezitím si připravíme lemon curd. Do skleněné nebo nerezové misky dáme citronovou šťávu, cukr a vejce a mísu dáme nad hrnec s vodou (voda se nesmí misky dotýkat) a za stálého míchání zahříváme na středním plameni dokud směs nezhoustne. Pak přideáme na kousky pokrájené máslo, necháme rozpustit a celou směs krátce promixujeme tyčovým mixérem. Misku pak přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala krému (aby se neudělal škraloup) a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny.

 

Vychladlý korpus rozřežeme na 3 stejně silné plátky. Pokud máte vršek korpusu hrbolatý, seřízněte ho také, ať je dort krásně rovný.

 

Příprava krému je velmi jednoduchá. Všechny ingredience dáme do mísy a vyšleháme dotuha.

 

Korpus pak promažeme vrstvou krému (nebojte se ho dát pořádnou vrstvu je ho dost) a na krém naneseme přibližně 2-3 lžíce lemon curd, rozmažeme a takto pokračujeme. Pokud vám přece jen nějaký krém zbyde, můžete dort obmazat okolo a udělat „polonahý“ dort místo „nahého“ dortu jako je na fotce. Dort pak dozdobíme ovocem, já jsem použila fíky, maliny a marakuju, skvěle ale budou na dortu vypadat i jahody, borůvky nebo jedlé květy.
Tak dobrou chuť :)

Přidat komentář