Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Drožďovo-zeleninová polévka

Drožďovo-zeleninová polévka

4.8/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 548 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 30 g
Tuky 41 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Droždí, pokud je nepoužíváte při pečení, ale děláte z něj polévky či pomazánky, rozděluje lidi – buď ho milujete, nebo nesnášíte. V téhle polévce slovenských babiček byste ho ale mohli vzít na milost.

Suroviny

nebo máslo nebo 2-3 lžíce rostlinného oleje (viz Něco navíc)
droždí čerstvé 40 g
cibule ½ ks
malá, nakrájená nadrobno
mrkev 50 g
nakrájená na kostičky
celer 50 g
nakrájený na kostičky
rozebraný na malé růžičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
voda 1 l
studená, možno nahradit zeleninovým či drůbežím vývarem
petrželka
nasekaná, možno nahradit nasekanou pažitkou, k podávání

Postup

1

V hrnci na tuku opečte droždí. Přidejte cibuli a ostatní zeleninu. Pár minut opékejte, zaprašte moukou, osolte, opepřete, zalijte vodou či vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Občas zamíchejte.

2

Dochuťte solí a pepřem a podávejte s petrželkou/pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Aby polévka vyhověla i náročným jazýčkům, musí být sádlo čerstvé a voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou, jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. Podobně tomu bývá u jiných polévek a také u omáček a u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách. S máslem nebo olejem tento problém odpadá, a polévka je navíc vhodná také pro vegetariány či – v případě oleje – i pro vegany. Můžete přidat i více droždí či zeleniny. Namísto květáku lze zužitkovat i zbytky kedlubny, vodnice, tuřínu či přidat pár listů nebo růžiček kapusty (ty vařte kratší dobu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč