Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Grilované kachní prso s celerovým pyré a omáčkou z demi-glace

Recept na hlavní chod našeho elegantního valentýnského menu pro vás připravili Marika a Jirka z blogu Kitchen story.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Vaření 0:50
Maso

Ingredience

    NA CELEROVÉ PYRÉ

    • 1 střední bulva celeru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • cca 2 lžíce rostlinného oleje
    • 150ml smetany k šlehání (33%)
    • 2 lžíce másla

    NA KACHNÍ PRSO

    • 1 kachní prso, cca 300 g, s kůží a bez kosti
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce másla
    • 1/2 lžíce rostlinného oleje
    • snítka čerstvého rozmarýnu
    • 2 snítky tymiánu
    • 2 stroužky česneku, lehce rozmáčknuté

    NA OMÁČKU Z DEMI-GLACE

    • 2–3 lžíce studeného másla + na opékání
    • 6 malých šalotek, oloupaných
    • 2 snítky rozmarýnu
    • 2 snítky tymiánu
    • 150ml zeleninového demi-glace (viz Něco navíc)
    • sůl a čerstvě mletý pepř 
     

Příprava jídla

1 Troubu rozehřejte na 200°C. Celer na pyré oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Dobře osolte, opepřete a lehce zakápněte rostlinným olejem. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 50 minut, dokud celer nezměkne a lehce se neopeče.

2 Upečený celer vytáhněte z trouby a teplotu stáhněte na 160°C. Celer přendejte do mixéru, přidejte část smetany a máslo a rozmixujte na pyré. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a hustotu pyré dotáhněte množstvím smetany.

3 Na kachní prso: kůži nakrájejte do mřížky. Maso dobře osolte, opepřete a směs vmasírujte do všech záhybů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte, nechte na ní rozpustit máslo s rostlinným olejem. Přidejte rozmarýn, tymián a česnek, aby se máslo krásně provonělo. Vložte kachní prso kůží dolů a opékejte na středním plameni do zezlátnutí. Je lepší pozvolné opékání, aby se co nejvíce vypekl tuk a kůže byla křupavá. Během opékání občas přelijte kachní prso máslem z pánve.

4 Kachní prso obraťte kůží nahoru a pánev přesuňte do trouby. Pečte 6–7 minut, aby byl střed masa dorůžova. Po vyndání nechte odpočinout na prkénku.

5 Na čisté pánvi rozpusťte kousek másla. Šalotky spolu s rozmarýnem a tymiánem opečte. Přidejte zeleninové demi-glace a nechte lehce provařit, poté stáhněte z plamene. Do ještě horké omáčky přidejte 2–3 lžíce másla a za stálého míchání nechte rozpustit. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a vyjměte bylinky.

6 Kachní prso nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s celerovým pyré a s omáčkou z demi-glace a šalotkami.

NĚCO NAVÍC
Recept na zeleninové demi-glace najdete na stránkách food blogerů Kitchenstory.cz. Pokud ho nemáte v mrazáku, použijte silný zeleninový vývar a trochu suchého červeného vína. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salátek s quinoou a řepou

Lanýže z arašídového másla s malinami

Přidat komentář