Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami

Tyhle koule nás úplně nadchly, kdo je ochutnal, nemohl uvěřit, že v nich opravdu není maso!

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 18 koulí
Doba přípravy: Do hodiny
PT12M
Pečení 0:12
Těstoviny

Ingredience

    • dlouhé těstoviny k podávání (např. špagety, spaghettini, klasické makarony nebo linguine)
    • pár snítek hladkolisté petrželky na ozdobení

    NA OMÁČKU

    • 2x 400 g konzerva sterilovaných loupaných rajčat
    • 1 menší mrkev, nakrájená na drobné kostičky
    • 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený na drobné kostičky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • sůl
    • 60 ml olivového oleje

    NA KOULE

    • 20 g sušených hřibovitých hub
    • 4 lžíce olivového oleje + na potření
    • 1 malá cibule, nakrájená najemno
    • 300 g žampionů, nasekaných najemno
    • větší špetka sušené, rozdrobené šalvěje
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 600 g pevného tofu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 50 g pekanových ořechů, nasucho opražených a nasekaných najemno
    • 2 vejce

Příprava jídla

1 Založte omáčku. Vložte rajčata do hrnce a vsypte k nim mrkev, řapíkatý celer i cibuli a sůl. Zamíchejte a vařte odkryté na mírném plameni 30 minut. Čas od času promíchejte. Po půlhodině přilijte olivový olej a mírně zvyšte plamen, aby omáčka lehce bublala a více se odpařovala. Vařte takto ještě 15 minut a průběžně míchejte, podle chuti na závěr ještě dosolte.

2 Zatímco se omáčka vaří, zalijte sušené hřibovité houby troškou teplé vody a nechte nasáknout. Pak sceďte, vymačkejte z nich důkladně tekutinu a nasekejte najemno. Rozehřejte pánev se 2 lžícemi oleje a opékejte cibuli. Jakmile začne měknout, přidejte žampiony, šalvěj a opékejte 3–4 minuty. Pak do pánve vložte nasekané sušené houby a česnek a opékejte cca 5 minut. Odložte stranou a nechte vychladnout.

3 Mezitím rozpalte troubu na 180°C a do zadní části trouby vložte menší žáruvzdornou mističku s vodou, aby se v troubě udržela pára a koule nevyschly.

4 Tofu prolisujte do mísy (ideální nástroj je lis na brambory, můžete ho ale prohnat pasírkou nebo rozmixovat), osolte a opepřete. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, nasekané pekany, vejce a houbovou směs. Důkladně propracujte do jednolité hmoty a tvarujte koule o váze cca 50 g. Pekáček vytřete olivovým olejem a naskládejte do něj koule. Pečte v horké a zapařené troubě cca 10–12 minut.

5 Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu. Na talíř nandejte špagety, přidejte koule a přelijte rajčatovou omáčkou. Ozdobte snítkami petrželky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí vývar s mátou a pohankou

Šťavnaté thajské kuře v papilotě

Zapečený losos s chřestem a bramborami

Vepřové kotlety s fazolemi na víně

Přidat komentář