Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečné pyré

Jablečné pyré můžete zavařit i zamrazit. Je skvělé jako přesnídávka, na snídani do jogurtu, do dezertů, ale hodí se i do omáček a k masu!

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 5–6 skleniček o objemu 250 ml
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Zavařenina

Ingredience

    • 2 kg jablek, oloupaných
    • šťáva z 1–2 citronů
    • 4 lžíce krupicového cukru (podle sladkosti jablek)

Příprava jídla

Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce spolu s citronovou šťávou, cukrem a 250 ml vody. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte cca 30 minut, až se jablka začnou rozpadat.

2 Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory (chcete-li v něm nechat pevnější kousky), nebo rozmixujte mixérem dohladka. Ochutnejte a případně přidejte cukr a/nebo citronovou šťávu.

3 Horké plňte do čistých sklenic a otočte je dnem vzhůru. Pro jistotu můžete pyré také sterilovat.

TIPY & TRIKY
Pyré můžete obměnit přidáním koření a dalších přísad. Nebo si z něj připravte jablečné máslo, kterým můžete plnit koblihy či je namazat na muffiny, perník nebo vdolky.

KOŘENĚNÉ Do základního pyré vmíchejte 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a špetku mletého hřebíčku.

VOŇAVĚJŠÍ Místo šťávy přidejte pár větších kousků citronové kůry, před mixováním kůru vyjměte a pyré nakonec dochuťte čerstvou citronovou šťávou. 

JABLEČNÉ MÁSLO Do rozvařených a rozmixovaných jablek přidejte cukr (3–4 hrnky), 250 ml jablečného octa, 1–2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku a 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku. Za častého míchání zvolna vařte v širokém hrnci cca 2 hodiny, směs lehce zkaramelizuje a ztmavne. Dochuťte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný chlebíček

Jablečná svačinka (granola s jablečným pyré)

Hrnková bábovka s kakaem a jablečným pyré

Skořicové koblihy s jablečným pyré

Přidat komentář