Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Česká klasika dotažená k dokonalosti!

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření a pečení: 45 minut
P
Maso

Ingredience

    • 12 snítek čerstvého tymiánu
    • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 1 velká cibule, nakrájená na kusy
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 kachní stehna po cca 240 g

    NA ZELÍ A NA OMÁČKU

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 malá červená cibule, na půlkolečka
    • 400 g červeného zelí, jemně nakrouhaného
    • 1 lžíce hnědého cukru (lze vynechat)
    • 4 jalovčinky (sušené bobule jalovce)
    • 350–400 ml suchého červeného vína
    • 125 g červenorybízového želé nebo džemu (podle chuti protřeného přes sítko, abyste jej zbavili peciček)
    • svitek skořice
    • 3 hřebíčky

    NA KNEDLÍKY

    • 300 g směsi nahrubo nastrouhané mrkve (většina) a pastináku a řapíkatého celeru nakrájených na malé kostičky
    • 1 vrchovatá lžíce ghí nebo másla
    • sůl
    • 300 g bílého pečiva, na kostičky
    • 250 ml mléka + 3 vejce
    • pořádná hrst nadrobno nakrájené čerstvé petrželky
    • hrubá mouka podle potřeby

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáčku dejte tymián, česnek a cibuli, na ně položte osolená a opepřená kachní stehna a pečte zhruba 45 minut, aby bylo maso propečené.

2 ZELÍ Mezitím rozehřejte v pánvi olej a 3–4 minuty opékejte cibuli. Vložte zelí, cukr podle chuti (lze i vynechat – díky želé a sladké omáčce), jalovec a vlijte zhruba polovinu vína. Za občasného promíchání vařte zhruba 30–35 minut. Pak vmíchejte 1 lžíci rybízového želé nebo propasírovaného džemu.

3 KNEDLÍKY Zatímco se zelí vaří, připravte knedlíky a následně svařte omáčku. Na knedlíky zeleninu krátce opečte na ghí či másle. Osolte. Pečivo zalijte mlékem prošlehaným s vejci. Smíchejte se zchladlou zeleninou, petrželkou, poprašte moukou (a případně jí přidejte víc podle potřeby). Z těsta vytvarujte koule o něco menší než tenisák, pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při stejné teplotě jako kachnu a spolu s ní, až zvenku zezlát- nou a uvnitř jsou hotové (cca 10–15 minut).

4 OMÁČKA Zbývající želé nebo džem (ten můžete nechat i neprotřený) a víno plus koření zvolna vařte na středním ohni 5 minut, aby směs zhoustla a zesirupovatěla.

5 Kachnu podávejte se zelím, s vinno-rybízovou omáčkou a s knedlíky, popřípadě i s výpekem a cibulovo-česnekovou směsí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bageta s hroznovým vínem a sýrem

Bramborovo-pórková polévka

Kuřecí salát s hroznovým vínem, kešú a jablky

Vepřové maso na víně a bylinkách

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Brambory a zelí, živobytí celý

Přidat komentář