Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelové spirálové sušenky
Karamelové spirálové sušenky
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Karamelové spirálové sušenky

4.7/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné Na 25 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 402 g
Tuky 172 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Medová plástev je karamelová hmota, ve které díky působení jedlé sody vzniknou bublinky oxidu uhličitého a utvoří na lomu strukturu podobnou včelí plástvi. Dodá sušenkám křupavost a karamelovou chuť. Medové plástve podle našeho návodu vyrobíte dvojnásobné množství, než které potřebujete, ale kdybyste pracovali s menším množstvím cukru, úkol by byl mnohem obtížnější. A také není problém zbylou medovou plástev sníst – jen tak nebo třeba jako posypku na zmrzlinový pohár.

Suroviny

máslo 125 g
sůl ¼ ČL
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
zlatý sirup 50 g
viz Něco navíc
vanilkový extrakt 2 ČL
sůl 1 špetka
+ navíc na poprášení
Na medovou plástev
rostlinný olej
neutrální chuti
zlatý sirup 100 g

Postup

1

Na medovou plástev vyložte plech nebo mělký pekáček pečicím papírem a pomocí kuchyňského štětce potřete trochou oleje. Cukr a zlatý sirup vložte do hluboké pánve s těžkým dnem a míchejte na slabém ohni pár minut, aby se cukr rozpustil. Zvolna vařte, aby cukr získal tmavě zlatou barvu a karamelovou vůni. Odstavte, vmíchejte jedlou sodu a rychle míchejte vařečkou, aby zmizely všechny stopy po bílé barvě. Směs vybublá a získá bledě zlatou barvu. Nalijte ji na připravený plech, ale neroztírejte, abyste neporušili bublinky. Nechte stát 30 minut a zcela vychladnout.

2

Máslo, sůl a cukr dejte do velké mísy a šlehejte ručním elektrickým šlehačem do bledého krému. Přidejte zlatý sirup, žloutky a vanilkový extrakt spolu se špetkou soli a šlehejte další minutu, pak vsypte mouku a jedlou sodu a zapracujte je vařečkou. Rukama vytvarujte hladké těsto (podle potřeby lze přidat trošku mouky navíc), zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do chladničky odpočívat na 15 minut.

3

Arch pečicího papíru zlehka poprašte moukou a rozválejte na něj těsto na obdélník o rozměrech 24 x 40 cm, zhruba 4 mm silný. Medovou plástev vyklopte na prkénko a pomocí válečku rozlámejte polovinu hmoty na střípky (zbytek odložte na jiné použití). Střípky vložte mezi několik vrstev pečicího papíru a rozdrťte je nadrobno. Pak jimi stejnoměrně posypte těsto.

4

Těsto uchopte z jedné z kratších stran a stočte ho jako koberec. Volně zabalte do pečicího papíru a uložte nejméně na 1 hodinu do chladničky.

5

Troubu předehřejte na 180°C a několik plechů vyložte dalším pečicím papírem. Těsto vyjměte z chladničky a nakrájejte na 5 mm silné plátky a s rozestupy je pokládejte na plechy. Pokud se vám nůž začne lepit k těstu, mírně jej poprašte moukou, než budete pokračovat. Sušenky pečte 6–8 minut, aby těsto zezlátlo a medová plástev bublala a prohloubil se její karamelový odstín. Odstavte a nechte úplně vychladnout, pak teprve jezte.

NĚCO NAVÍC
Zlatý sirup je tradiční anglický výrobek, jedná se o hustou jantarově zbarvenou variantu invertovaného cukrového sirupu. Koupit se dá na www.candy-store.cz. Máme pro vás i recept na domácí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč