Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Košíčky s hrozny, ořechy a modrým sýrem

Ať už je upečete dokřupava, nebo bude těsto připomínat japonské knedlíčky gyoza, pochutnáte si! 

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 16 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT8M
Pečení 0:08
Chuťovka

Ingredience

    • 1 balení těsta filo (nejspíš vám zbude)
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička másla
    • 1 snítka čerstvého tymiánu + na ozdobení
    • 1 lžička třtinového cukru
    • 250–300g hroznového vína (modrého nebo červeného)
    • 100g kvalitního sýra s modrou plísní, rozdrobeného
    • 40g vlašských ořechů, opražených a nasekaných
    • červené víno k podávání (podle chuti) 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160 °C. Důlky ve formách na muffiny, malé tartaletky či anglické muffiny (cca 16) vyložte několika vrstvami koleček nebo čtverečků nakrájených z těsta filo. Dáte-li přes sebe 2 plátky těsta, musíte pak sice jíst košíčky velmi rychle, aby se nerozmáčely, ale zato jíte téměř čistou náplň. Chcete-li, aby držely tvar, dejte vrstev 4–5, popřípadě je před naplněním krátce předpečte.

2 V rendlíku či hlubší pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte tymián, cukr a bobule hroznového vína (pozor, po omytí je musíte pořádně osušit, aby neprskaly!). Opékejte cca 7 minut, aby bobule změkly a začaly praskat. Odstavte a nechte trochu zchladnout. Do košíčků z těsta rozdělte hroznové víno, pak je posypte sýrem a navrch ořechy. Pečte 5–8 minut, aby těsto zezlátlo a sýr se začal roztékat. Nechte trochu zchladnout a podávejte ozdobené čerstvým tymiánem – třeba při posezení u sklenky červeného vína. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Květák zapečený s modrým sýrem

Bůček s bramborami, zeleninou a jablky

Česnekový králík

Brambory přelité smetanou s ořechy

30 rychlých receptů

Přidat komentář