Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křehký koláč se žloutkovým krémem

Tenhle letní koláč s jemnou krémovou náplní, která skrývá překvapení v podobě malin a ostružin, vám naprosto učaruje. V redakci zmizel nevídanou rychlostí... Jeden kousek totiž nestačí!

Vydání: 2016/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
17 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 150g hladké mouky
    • 1/2 lžičky soli
    • 90g studeného másla
    • drcené sušenky Lotus nebo amaretti, plátky mandlí a čerstvé ovoce na ozdobení

    NA NÁPLŇ

    • 4 žloutky
    • 150g krupicového cukru
    • 200ml zakysané smetany
    • 40g hladké mouky
    • 1 lžička amaretta (nemusí být)
    • 100g malin + 100g ostružin 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo dejte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla drobenka. Poté přilijte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte. Těsto přesuňte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a potom ho vyválejte do kulatého plátu silného 2–3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde těsto porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžte fazolemi. Pečte tzv. naslepo asi 20 minut.

2 Mezitím si připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a likér Amaretto.

3 Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat.

4 Z předpečeného korpusu opatrně vyjměte zátěž, nasypte na něj ovoce a zalijte krémem. Pečte dalších 25 minut dozlatova.

5 Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Potom posypte drcenými sušenkami a ozdobte čerstvým ovocem. 

 

TIP REDAKCE

Bílky, které vám zbydou při přípravě náplně, nevyhazujte. Uložte je v uzavřené nádobě do lednice a následně je můžete využít třeba při přípravě pusinek, Pavlovy nebo jimi ozdobit žemlovku či rýžový nákyp:

Malované sněhové pusinky

Naučte se jednoduché ale velmi efektní malované pusinky!

Třípatrová pavlova s jahodami

Až tuhle nádheru přinesete na stůl, všem spadne brada v němém úžasu. A co teprve až ji ochutnají!

Minipavlova s jahodovou šlehačkou

Spojení sněhových pusinek, šlehačky a čerstvých jahod je nepřekonatelně lahodné. K jahodám příště zkuste přimíchat i...

Jahodová žemlovka

„Žemlovku jsem od dětství zbožňovala. Teď jsem ji trochu pozměnila a vylepšila jahodami a kokosem,“ napsala...

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami

Omeleta z trouby s mandlemi a quinoou

Vtipná ranní kaše

Palačinkový dort

Přidat komentář