Česnečka dotažená do absolutní dokonalosti: fantasticky krémová a s křupavými krutonky.
Suroviny
máslo
2
PL
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
česnek
4
stroužky
3 stroužky na plátky + 1 stroužek drcený
brambory
2
ks
nakrájené na malé kostky
vývar
300
ml
zeleninový, hovězí nebo drůbeží
mléko
400
ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání
100
ml
petrželka
na dozdobení
Na krutonky
česnek
2
stroužky
rohlíky
3
ks
na kolečka nebo 5 plátků toustového chleba na kostičky
máslo
1
PL
rozpuštěné
rostlinný olej
1
PL
petrželka
2
PL
hladkolistá, nasekaná nadrobno
sůl
Postup
1
Na 2 lžících másla opékejte 2 minuty cibuli, pak přidejte česnek na plátky a míchejte ještě další minutu. Vhoďte brambory a zalijte vývarem a mlékem. Osolte, opepřete a zvolna vařte, dokud nebudou brambory měkké. Rozmixujte a zjemněte smetanou. Přiveďte k varu, vmíchejte drcený stroužek česneku a vypněte. Podávejte s krutonky, posypané petrželkou.
2
Česnek na krutonky utřete a promíchejte s máslem, olejem a petrželkou. Přidejte krutonky, promíchejte a zvolna je opékejte na pánvi nebo v troubě.
NĚCO NAVÍC
Krutonků si klidně udělejte více a pak je chrupkejte jen tak nebo je použijte do salátu.