Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krevetové špízy na citronové trávě

Na tyhle asijské špízy nepotřebujete špejle ani jehly! Jako jejich náhrada vám totiž skvěle poslouží citronová tráva, která navíc maso příjemně provoní...

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ vaření: 4 minuty
PT5M

Ingredience

    • 350g vyloupaných nepředvařených krevet, zbavených střívka
    • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce nahrubo nakrájené šalotky
    • 1 stroužek česneku, rozpůlený + 1/4 lžičky nadrobno nakrájeného česneku
    • 2 lžíce rybí omáčky
    • 1 malé vejce (podle potřeby)
    • 1 lžička kukuřičného škrobu
    • 1 lžíce prolisovaného nebo nastrouhaného čerstvého zázvoru
    • 1 lžička nadrobno nakrájené červené chilli papričky + 1 červená chilli paprička, na tenké plátky k podávání
    • 1 lžička arašídového nebo světlicového oleje + navíc na potření
    • 3 stébla (stonky) citronové trávy, zastřižená na potřebnou délku a podélně rozpůlená
    • 1 lžíce čerstvé limetové šťávy + klínky k podávání
    • 1 lžička třtinového cukru
    • 6 pěkných velkých listů salátu
    • čerstvá máta, koriandr a opražené podrcené arašídy k podávání 

Příprava jídla

Krevety posypte 1 lžící soli a nechte stát 5 minut. Propláchněte studenou vodou, osušte papírovými utěrkami. Šalotku a rozpůlený česnek rozsekejte v mixéru. Přidejte krevety, 1/2 lžíce rybí omáčky, většinu vejce, škrob, zázvor, chilli papričku, olej a po 2 špetkách soli a pepře. Rozmixujte na pastu, podle potřeby přidejte ještě trochu vejce. Přeneste do misky a dejte na 30 minut chladit.

2 Navlhčenýma rukama naberte vždycky asi 2 lžíce krevetové hmoty do jedné dlaně a uhlaďte do placičky o průměru cca 7,5cm. Položte přes ni kus citronové trávy a jemně zavřete dlaň. Prsty vytvarujte pastu do válečku kolem citronové trávy. Přeneste do napařovacího košíčku (nejlépe bambusového), vyloženého pečicím papírem mírně potřeným olejem. Zopakujte do spotřebování hmoty a trávy. Napařováček položte na rendlík s vroucí vodou; vařte v páře, až pasta zmatní a zpevní, 3–4 minuty.

3 Zbývající rybí omáčku promíchejte s cukrem, limetovou šťávou, nakrájeným česnekem a 30ml vody, aby se cukr rozpustil. Nalijte do mističky a posypte chilli papričkou.

4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Špízy zlehka potřete olejem a grilujte za občasného obracení asi 5 minut, až budou místy opečené dotmava. Podávejte je se salátem, mátou, koriandrem, arašídy, zbývající chilli papričkou, omáčkou k namáčení a klínky limety. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety

Šípkový ledový čaj s malinami a pomerančem

Ledový chai

Ledový čaj s citronovou trávou, limetou a mátou

Supersalát ze zásob

Křupavý salát se zelenou zálivkou

Rajčatový salát s ricottou a citrusovou gremolatou

Lilkový burger s pestem

Quinoový burger se žampiony

Zelený vegeburger

30 pořádně pálivých jídel

Přidat komentář