Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Pořádná snídaně, nebo ještě lépe víkendový brunch. Hledáte-li utajený trumf, je to v tomhle případě sýr oštiepok.

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Pečení 0:10
Z plechu

Ingredience

    • 3 plátky snídaňové či anglické slaniny
    • 2 střední brambory (varný typ B), podle potřeby oloupané a nastrouhané co nejvíc nahrubo a důkladně osušené papírovými utěrkami nebo důkladně vymačkané v látkové utěrce
    • 1/2 červené papriky, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
    • 1/2 zelené papriky, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
    • po 1/4 lžičky soli a mletého pepře
    • 4 velká vejce
    • 50 g uzeného oštiepku nebo čedaru, nastrouhaného nahrubo 
    • čerstvá pažitka nebo petrželka na posypání (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Na vařič postavte pánev o průměru cca 30 cm vhodnou do trouby a položte na ni vedle sebe plátky slaniny. Pak teprve zapněte vařič na mírný výkon. Opékejte z obou stran tak, aby plátky slaniny jenom začaly křupavět. Odstavte, tuk nechte v pánvi, slaninu přesuňte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Až slanina trochu zchladne, nakrájejte ji podle libosti. Mezitím předehřejte troubu na 200°C.

2 Pánev vraťte na střední oheň, až bude vypečený tuk dobře rozehřátý, vsypte osušené brambory a rychle je promíchejte obracečkou. Pak je rozprostřete a nechte 2 minuty opékat bez míchání. Přidejte papriky, sůl a pepř, jednou dvakrát promíchejte, pak všechno zploštěte obracečkou. Opět bez míchání 3 minuty opékejte. Promíchejte a potom znovu 2 minuty opékejte. V tuto chvíli by měly brambory začít mírně hnědnout. Pokud ne, ještě chvíli je střídavě opékejte a pro- míchávejte, dokud hnědnout nezačnou. Pak vmíchejte nakrájenou slaninu a opékejte další 2 minuty.

3 Potom odstavte pánev a směs na ní zploštěte obracečkou položenou naplocho. Pak v bramborové směsi pomocí vypouklé strany lžíce utvořte čtyři prohlubně. Do každé rozklepněte vejce. Pak – pokud možno spíše kolem vajec – posypte nastrouhaným sýrem.

4 Vložte do trouby a zapékejte, až budou vejce hotová – asi 8–10 minut. Podle chuti dosolte a dopepřete. Ihned podávejte, podle chuti posypané bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Samozřejmě můžete použít i 1 celou papriku zvolené barvy. Pokud všechno nesníte, vydrží vám zbytek do druhého dne v chladničce. Ze zbylých polovin papriky si můžete připravit jednoduchý salát: nakrájejte je na proužky, promíchejte s červenou cibulí nakrájenou natenko a se zálivkou z citronové šťávy, panenského olivového oleje, čerstvého kopru a dochucené česnekovým práškem, solí a pepřem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborové placky se sýrem

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

Brambory v sýrovém bešamelu

Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Bramborový guláš s krůtou a paprikou

Přidat komentář