Tenhle dezert je nejlepší z čerstvých švestek, ale můžete ho péct i z mražených, důkladně osušených.
Suroviny
Postup
Rozpalte troubu na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Rozpulte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kousky.
V míse promíchejte máslo, cukr a vejce; přikápněte vanilkovou esenci. Pak po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlijte mléko. Vsypte polovinu švestek a přesuňte těsto do formy. Posypte ho zbylým ovocem a pečte asi hodinu (spolehlivý je test špejlí – když ji ze středu moučníku vytáhnete suchou, je hotovo).
Ozdobte a podávejte Koláč nechte deset minut chladnout ve formě, pak jej vyklopte, odstraňte papír, otočte a dejte chladnout na mřížku. Potom jej už jen potřete hladkou směsí citronové šťávy a krupicového cukru a posypte rozdrceným kostkovým cukrem.
Zkuste jiné ovoce!
Jedinou podmínkou je, aby bylo pevnější – zaručeně lahodnou volbou jsou třeba blumy, meruňky nebo (nepřezrálé) broskve.
Další recept na švestkový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů)
Komentáře