Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kulajda s vejcem

Kulajda je neodolatelná už na pohled! Sytá, jemná, tradiční, vyladěná do posledního detailu... Prostě přesně taková, jak ji máme rádi!

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 400g čerstvých lesních hub
    • 1 cibule
    • 2 bobkové listy
    • po 5 kuličkách černého pepře a nového koření
    • 1/4 lžičky drceného kmínu
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 250ml zakysané smetany
    • 4 velké brambory, na menší kostky
    • 2 snítky libečku
    • 1–2 lžíce obyčejného octa nebo podle chuti
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 vejce
    • malý svazek čerstvého kopru, lístky otrhané a nasekané
    • 1 lžíce másla 

Příprava jídla

1 Houby očistěte, je-li třeba, opláchněte je pod studenou vodou nebo otřete vlhkým hadříkem. Nakrájejte je na silnější plátky, vložte do hrnce s 1 a 1/4 litrem vroucí vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Přiveďte k varu.

2 Mouku dobře rozmíchejte se smetanou (podle potřeby ji můžete naředit trochou studené vody) a pak vlijte do polévky. Dobře rozšlehejte. Polévku přiveďte opět k varu, přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory a libeček a dál vařte 10–15 minut. Když jsou brambory měkké, dochuťte polévku octem, solí a pepřem a vmíchejte polovinu nasekaného kopru. Stáhněte z ohně a zjemněte lžící másla.

3 Vejce vložte do vroucí vody a vařte 6–7 minut. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a opatrně rozpulte. Každou porci polévky doplňte rozpůleným vejcem, osolte, poprašte pepřem, posypte dalším koprem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Nemáte-li čerstvé houby, můžete použít i mražené předem povolené nebo sušené, namočené alespoň hodinu předem do vlažné vody. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gulášová polévka z líček

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Kapustová polévka s klobásou

Rajská polévka s tvarohovými nočky

Polévka je grunt!

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář