Kdo by nemiloval švestky s mákem?! A drobenkou navrch. Tenhle chlebíček je dokonalý v každém kousku, křupavý díky drobence, nakyslý díky švestkám a navíc vydrží dlouho vláčný.
Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Všechny ingredience na drobenku dejte do misky a prsty důkladně promněte.
Troubu předehřejte na 170 °C a formu na chlebíček (11 x 26 cm) vymažte lehce máslem a vyložte papírem na pečení.
V míse prošlehejte elektrickým mixérem máslo, cukr a vanilkový extrakt. Po jednom zapracujte vejce.
V jiné míse promíchejte sypké ingredience: mouku, mák, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. V další prošlehejte zakysanou smetanu a mléko.
Mixér zapněte na pomalé otáčky a střídavě zapracovávejte sypkou směs a smetanu s mlékem. Hotové těsto vlijte do připravené formy, poklaďte půlkami nebo čtvrtkami švestek, posypte drobenkou a dejte péct na cca 45 minut (dle velikosti formy a výšky chlebíčku). Proveďte test špejlí.
Hotový chlebíček vyjměte z trouby a nechte částečně zchladnout ve formě, poté vyjměte a přendejte na mřížku nebo rovnou na servírovací talíř.
NĚCO NAVÍC
Pokud se vám nedostává švestek, nebo na ně nechcete čekat, sáhněte klidně po blumách.