Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Malinový věnec

Výtečné základní těsto v kombinaci se sýrovo-malinovou náplní chutná zase úplně jinak. Místo malin můžete příště použít jiné drobné nebo pokrájené ovoce.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 věnce
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT35M
Pečení 0:35
Koláč Česká

Ingredience

    • 225 g čerstvého smetanového sýra (philadelphia, lučina atd.), o pokojové teplotě
    • 115 g krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • máslo na vymazání plechu a potření 
    • hladká mouka na poprášení
    • 1 dávka základního těsta
    • 2 lžíce světlé strouhanky
    • 1 hrnek malin
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Na náplň prošlehejte smetanový krémový sýr s cukrem, až se cukr rozpustí – trvá to asi 3 minuty. Pak zašlehejte 1 vejce a odložte stranou. Vymažte máslem 2 plechy nebo je vyložte pečicím papírem. 

2 Na pracovní plochu položte arch pečicího papíru a poprašte ho moukou. Těsto rozpulte. Jednu polovinu položte na papír a rozválejte na obdélník zhruba 15x40 cm. Posypte 1 lžící strouhanky, pak potřete sýrovou směsí, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. U delší strany udělejte proužek z poloviny malin. Pak pomocí pečicího papíru přehněte přes maliny a sviňte (viz obr. 1). Vznikne 40 cm dlouhá roláda. Přeneste ji na plech švem dolů a zatočte do tvaru věnce. Spojte oba konce (viz obr. 2). Zopakujte s odloženou půlkou těsta.

3 Věnce zakryjte volně potravinářskou fólií potřenou máslem a na teplém místě nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.

4 Dejte v troubě jeden rošt do dolní třetiny a druhý do horní. Předehřejte ji na 170 °C. Odkryjte věnce a ostrými nůžkami do nich udělejte dokola příčné zářezy asi 3cm vzdálené (viz obr. 3). Prsty je jemně rozevřete.

5 Zbylé vejce rozšlehejte se lžící vody a věnce potřete. Pečte 30–35 minut dozlatova, přičemž v polovině plechy prohoďte. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

… JEŠTĚ MŮŽETE VYROBIT

CAPPUCCINOVÉ UZLY 

NA POLEVU

  • 160 g moučkového cukru
  • 1 lžíce instantní kávy v prášku
  • 60 ml smetany ke šlehání

1 Rozpuštěné máslo dejte do misky. V jiné misce smíchejte krystalový cukr s kávovým práškem. Vymažte dalším máslem plech na muffiny se 12 důlky.
2 Těsto rozdělte na 12 dílů a každý rozválejte na váleček dlouhý asi 22 cm. Každý váleček obalte v másle, nechte okapat, obalte v kávovém cukru a vytvořte z něj volný uzel. Dejte ho do muffinového důlku tak, aby jeden konec čněl nahoru, a pokračujte se zbývajícími válečky. Nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.
3 Troubu předehřejte na 175 °C a pečte uzly 30 minut dozlatova. Nechte 10 minut chladnout ve formě.
4 Na polevu smíchejte v míse moučkový cukr a kávový prášek. Zalijte smetanou a utřete dohladka, případně podle potřeby přidejte další smetanu.
5 Uzly vyndejte na mřížku, přelijte polevou a nechte 5 minut zasychat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní kynuté těsto

Skořicové rolky

Karamelové bochánky s ořechy

Mexický čokoládový cop

10 dokonalých receptů z kynutého těsta

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

5x kynuté těsto

Přidat komentář