Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

Tyhle medailonky jste určitě ještě nezkoušeli!

Vydání: 2016/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ sušení + mražení
PT30M
Vaření 0:30
Zelenina

Ingredience

    • 50g černých oliv bez pecky
    • 100g strouhanky
    • 3 lžičky lístků tymiánu
    • 120g sušených datlí bez pecky
    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 2 lžičky másla
    • 500g uzeného tempehu
    • menší hrst hladkolisté petrželky
    • 1 lžička římského mletého kmínu
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • 2–3 žloutky
    • 4 lžíce hladké mouky
    • rostlinný olej na smažení

    NA CIBULOVOU OMÁČKU

    • 300g cibule, nakrájené nahrubo
    • 100g mrkve, nakrájené nahrubo
    • 20g másla
    • 1 lžička rostlinného oleje
    • 50g rajčatového protlaku
    • 3 stroužky česneku
    • 2–3 snítky tymiánu
    • snítka rozmarýnu
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 15g sušených datlí

    NA ZELENINU

    • 10 malých mrkví (nejlépe baby)
    • 1 cuketa nebo 5 baby cuketek
    • velká hrst cukrového hrášku
    • 5 menších nebo baby brambor
    • 1 lžička olivového oleje
    • 1 lžíce petrželky nasekané petrželky
    • 1 lžička másla
    • špetka mletého římského kmínu
    • špetka nastrouhané citronové kůry 

Příprava jídla

1 Na pracovní plochu dejte pečicí papír a na něj vsypte olivy, které takto nechte schnout 48 hodin. Potom je rozmixujte spolu se strouhankou a tymiánem.

2 Datle dejte do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu a minutu vařte, odstavte, sceďte a rozmixujte.

3 Šalotku pomalu opékejte na másle asi 2 minuty, aby změkla. Tempeh rozsekejte v mixéru na malé kousky do konzistence hrubší strouhanky, přesypte do mísy, přidejte datlové pyré, šalotku, petrželku a koření. Promíchejte a směs zarolujte pomocí čisté potravinářské fólie do válečků dlouhých cca 12cm (z 1 válečku vznikne zhruba 5 medailonků) a dejte asi na hodinu do mrazáku.

4 Mezitím na omáčku opékejte cibuli s mrkví na másle a oleji, dokud směs nezezlátne. Poté přidejte rajčatový protlak a pomalu opékejte cca 2 minuty. Přidejte česnek, tymián, rozmarýn a mouku. Vařte 1 minutu, pak přidejte 250ml vody a vařte dalších 30 minut. Potom omáčku propasírujte a vmíchejte do ní datle nakrájené na malé kousky.

5 Zeleninu krátce povařte ve vroucí a osolené vodě, aby zůstala křupavá. Ihned ji přesuňte do ledové vody. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Na rozpálenou pánev dejte olej a restujte oblanšírovanou zeleninu, dokud nezíská pěknou barvu. Na závěr přidejte máslo, petrželku, citronovou kůru a kmín.

6 Zmražené válečky obalte v mouce, rozšlehaném žloutku a olivové strouhance a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte při teplotě 160°C po dobu zhruba 2 minut a pak dejte do předehřáté trouby na 150°C na 5 minut. Na závěr dejte každý váleček odsát na papírový ubrousek, abyste ho zbavili přebytečného oleje.

7 Tempehové válečky nakrájejte na zhruba 1,5cm široké medailonky. Servírujte je s orestovanou zeleninou a cibulovou omáčkou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salad in the City

Marocký dýňový kotlík

Mezze

reklama

Přidat komentář