Sorbety jsou úžasně jednoduché a tenhle meruňkový je toho důkazem. Já ho mám ráda spíš nakyslý, ale podle chuti a zralosti meruněk můžete případně při vaření přidat více cukru,“ radí autorka receptů Katka Kočičková.
Suroviny
Postup
Meruňky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do hrnce spolu s 250 ml vody a cukrem a vařte na středním ohni, až se ovoce rozpadne, trvá to asi 10 minut. Pak rozmixujte dohladka a propasírujte přes síto do mísy (meruňky totiž bývají po uvaření často velmi vláknité a to, co se v džemu ztratí, ve zmrzlině nepříjemně vynikne). Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.
Do vychlazené směsi vmíchejte mandlový likér, nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání níže.
Podávejte buď ihned po umíchání (sorbet bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout. Před podáváním nechte povolit.
METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů)