Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mezze

Pozvěte přátele a připravte jim mezze, hotovou hostinu sestávající z mnoha menších předkrmů. Ale raději si připravte recepty, bude o ně totiž velký zájem! 

Vydání: 2016/9
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
Zelenina

Ingredience

    HUMMUS

    • 800g suché cizrny, namočené přes noc
    • 3 stroužky česneku, oloupané
    • sůl
    • 4 lžíce sezamové pasty tahini
    • vymačkaná šťáva ze 2 citronů
    • olivový olej na zdobení
    • 50g piniových oříšků, opražených

     

    MARINOVANÉ OLIVY

    • 1 pomeranč
    • 500g černých oliv s peckou
    • snítka rozmarýnu
    • bobkový list
    • 1 chilli paprička, nakrájená nadrobno
    • 3 kuličky nového koření
    • 1/2 konfitovaného česneku (pomalu pečeného v olivovém oleji)

     

    SALÁT S BULGUREM

    • 100g bulguru
    • 100g petrželky, nasekané najemno
    • 40g koriandru, nasekaného najemno
    • 20g máty, nasekané najemno
    • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
    • 300g rajčat, nakrájených nadrobno
    • sůl
    • vymačkaná šťáva ze 2 citronů
    • 3 lžíce olivového oleje
    • jadérka z 1 granátového jablka

     

    ZAHRA BI TAHINA

    • 1 menší květák
    • 2 červené cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky 1 lžíce římského kmínu
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 4 lžíce sezamové pasty tahini nasekaný koriandr na ozdobu

     

    IMAM BALADI 

    • 3 menší lilky
    • 1 chilli paprička, nakrájená nadrobno
    • 1 červená cibule, nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nadrobno
    • 1 lžička koření ‚Sedm druhů‘ (7 Spices)
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 400g konzerva loupaných rajčat
    • nasekaná petrželka
    • 1 lžíce rozinek, propláchnutých

Příprava jídla

HUMMUS

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 2 HODINY ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Cizrnu dejte do hrnce, zalijte čistou studenou vodou a na mírném ohni vařte doměkka (měla by se začít rozpadat). Slijte ji a vodu uschovejte. Cizrnu vsypte do mixéru, přidejte česnek, sůl, trochu vody z vaření, tahini a citronovou šťávu a rozmixujte vše dohladka. Rozetřete pastu na talířek, zakápněte olivovým olejem a ozdobte oříšky.

 

VARIACE HUMMUSU

DÝŇOVÝ Upečte 1 menší dýni hokkaido, v celku, doměkka. Nechte vychladnout a dužinu (bez semínek) promixujte spolu s hotovým hummusem v poměru 2:1. Posypte uzenou paprikou.

PIKANTNÍ Rozmixujte 100g zelených chilli papriček2 stroužky česneku100g koriandru dohladka, přidejte po 1 lžičce mletého kardamomu a mletého římského kmínu a promíchejte. Zřeďte olivovým olejem a rozmíchejte na pastu. Vmíchejte do hummusu.

S ŘEPOU Promixujte 300g vařené červené řepy 2 jablky a dochuťte solí citronovou šťávou. Smíchejte s hotovým hummusem v poměru 2:1.

 

 

MARINOVANÉ OLIVY

PŘÍPRAVA 10 MINUT + ODLEŽENÍ ■ PRO 6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj filátka. Olivy vsypte do misky, přidejte pomeranč, rozmarýn, bobkový list, chilli papričku, nové koření a česnek a nechte odležet.

 

SALÁT S BULGUREM

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 15–20 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ

1 Bulgur zalijte vroucí vodou v poměru 1:1 a nechte jej nabobtnat. Nasekané bylinky a nakrájenou cibuli i rajčata dejte do mísy a přisypte vychladlý bulgur. Dochuťte solí a citronovou šťávou a vlijte olej. Pak vmíchejte granátové jablko. Dejte vychladit.

 

ZAHRA BI TAHINA 

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 20 MINUT ■ PRO 4 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Květák opláchněte a rozeberte na růžičky, nať nakrájejte nadrobno. Spolu s cibulí, česnekem a kořením jej zvolna opékejte na olivovém oleji. Když je květák opečený a křupavý, přesypte ho do mísy a hned zahorka vmíchejte tahini. Posypte koriandrem.

 

IMAM BALADI

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 20 MINUT ■ PRO 6–8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Lilky podélně rozpulte, dužinu vydlabejte a nakrájejte nahrubo. Chilli papričku, cibuli a česnek opečte spolu s kořením a dužinou lilku na oleji. Podlijte vodou, přidejte loupaná rajčata, petrželku, rozinky a duste do zhoustnutí. Směsí plňte vydlabané půlky lilků a krátce je zapečte v troubě pod grilem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salad in the City

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

Marocký dýňový kotlík

Přidat komentář