OBCHOD

Mrkvička s hráškem

„Uvařit mrkvičku s hráškem zvládne i malé dítě, ale nikdo ji neuvaří tak jako moje mamka. Když jedu domů, vždycky si ji (tak trochu bráchovi navzdory) přeju k obědu – ať je pátek, nebo svátek,“ prozrazuje šéfredaktorka Marie Holobrádková.

Vydání: 2016/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 0:20
Zelenina

Ingredience

    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 lžíce másla nebo sádla
    • 100g bílé uzené slaniny (špeku) nebo uzeného bůčku, nakrájeného nadrobno
    • 4 střední mrkve, nastrouhané nahrubo
    • mražený hrášek nebo kuličky čerstvého (množství podle chuti; záleží na vás, jestli preferujete mrkev, nebo hrášek)
    • drůbeží nebo zeleninový vývar (nemusí být)
    • 125ml smetany ke šlehání
    • 1–2 lžičky hladké mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2–3 lžíce zakysané smetany
    • citronová šťáva podle chuti

    K PODÁVÁNÍ

    • volská oka nebo vejce vařená natvrdo
    • vařené brambory s petrželkou 

Příprava jídla

1 V kastrolu nechte na másle zesklovatět cibuli, pak přidejte špek a krátce jej opečte. Přidejte mrkev a asi 5 minut opékejte. Pak vsypte hrášek, podlijte trochou vývaru či vody, osolte a opepřete a ochuťte kapkou citronové šťávy, chcete-li, a duste doměkka.

2 Ve smetaně prošlehejte mouku, vlijte do hrnce a vařte 5 minut, aby se mouka provařila a mrkvička s hráškem zahustila. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a odstavte.

3 Podávejte s vajíčkem (volským okem či vařeným natvrdo) a vařenými bramborami posypanými petrželkou či krajícem chleba. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jednoduchý jablečno-sýrový salát

Kuřecí roláda se špenátem a bramborovými knedlíky

Mámina sekaná

Tvarožník

Milované čokoládové dortíčky

Přidat komentář