Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré
Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3940 kcal
Bílkoviny 270 g
Sacharidy 348 g
Tuky 149 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Počáteční nedůvěru k neobvyklému postupu nakonec vystřídalo velké nadšení.

Suroviny

nízký, nebo hovězí kýta - na cca 1 cm silné plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhanka 6 PL
ghí
ke smažení, lze nahradit olejem
vejce 4 ks
prošlehaná
česnek 2 stroužky
drcené
vývar hovězí 600 ml
lže použít i dobrý hotový (např. z M & S)
olivový olej panenský
k podávání
Na celerovo-bramborové pyré
celer 400 g
očištěný, nakrájený na cca 2cm kousky (váha v čistém stavu)
nejlíp varný typ C, očištěné, nakrájené na cca 2cm kousky (váha v čistém stavu)
česnek 3 stroužky
oloupané
vývar zeleninový 1,2 l
lze nahradit ghi, nebo přidat víc podle chuti
rozmarýn 1 ČL
nasekaný nadrobno + snítky na ozdobení
nastrouhaný
hořčice dijonská 2 ČL
či podle chuti
petrželka
hladkolistá, nasekaná nadrobno + celé lístky na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 140–150°C. Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran naklepejte. Jsou-li plátky velké, rozpulte je (všechny kousky masa by měly být zhruba stejně velké). Osolte, opepřete a obalte ve strouhance, na prkénku ji pak zaklepejte do masa paličkou či důkladně vmačkejte.

2

V pánvi rozehřejte tuk. Maso smočte ze všech stran ve vejcích prošlehaných s moukou, česnekem a trochou soli, pak znovu obalte ve strouhance a těsně před vkládáním do tuku znovu protáhněte vejci. Krátce osmažte z obou stran v rozpáleném tuku, aby obal ztuhl a zezlátl. Potom řízky naskládejte v jedné vrstvě na hluboký plech či do velkého pekáče, kam se tak akorát vejdou, zalijte vývarem, přiklopte druhým plechem/pekáčem či víkem, popřípadě zakryjte alobalem tak, aby dobře těsnil podobně jako víko, a dejte na 2 hodiny táhnout do předehřáté trouby.

3

Mezitím připravte pyré. Celer, brambory a česnek zalijte ve velkém rendlíku vývarem tak, aby byly ponořené (není-li vývar slaný, osolte). Přiveďte k varu a vařte cca 12 minut, aby brambory i celer změkly. Pak sceďte a zeleninu vraťte do rendlíku (slitý vývar nevylévejte, lze ho zužitkovat třeba při vaření polévky), chcete-li, odstraňte česnek. Do rendlíku přidejte máslo, rozmarýn, parmazán a hořčici. Rozšťouchejte, a chcete-li, nařeďte trochou vývaru, případně rozmixujte dohladka. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.

4

Řízky podávejte s pyré, podle chuti ozdobené petrželkou, rozmarýnem a olivovým olejem, popřípadě s trochou výpeku. Doplňte pestrým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč